Verslag van de vierde Praktijkdag Energiebesparing Bestaande Bouw
Gepubliceerd op 29 april 2013‘Kwaliteit van renoveren’
Op woensdag 24 april 2013 vond de vierde editie van de ‘Praktijkdag bestaande bouw’ plaats. Meer dan 150 bezoekers uit hele land zijn in het CineMec in Ede geïnformeerd over actuele ontwikkelingen en praktijkvoorbeelden van de aanpak van de bestaande gebouwvoorraad. Deze Praktijkdag was ook dit jaar een succes. De combinatie van de stand van zaken en ervaringen uit de praktijk is leerzaam, praktisch en innovatief gebleken.
Na de inleiding door dagvoorzitter Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs startte het parallelprogramma. In zes sessies zijn er lezingen gegeven over de diverse aspecten van beheer, onderhoud en verbetering, met volop praktische handvatten. Jan Winsemius, directeur van Bureau Middelkoop en participant in de Taskforce CO2 startte met een analyse van portefeuillebeleid en toonde aan dat verbeteren toekomstwaarde genereert. Gerton Starink van Nieman RI heeft zijn praktijkmeetervaringen met thermografie en luchtdichtheid gedeeld. Frank Waleczek van Subvention presenteerde de subsidie mogelijkheden, met name voor de utilitaire sector. Daarnaast vertelde Johan van der Graaf van Nieman RI over het benutten van de niveaus uit het Bouwbesluit 2012 voor een bewuste keuze in kwaliteit bij een verbeterplan of herbestemming.
Na de pauze lichtte Rens Balkenende van VAC Thuistechnologie de noodzaak toe van het monitoring na een ingreep om de bewoners ten volle te laten profiteren van de energetische verbeteringen. Daar tegenover de sessie van Bert Bruinsma van TriaCon over de ontwikkeling van corporaties naar een rol als facilitair bedrijf.
Nadat alle deelnemers zich weer verzameld hadden in de plenaire zaal ging de innovatiecarroussel van start met vier pitches van innovaties met potentie voor bestaande complexen: de innovatieve toepassing van ventilatiekanalen van Zehnder-JE Stork Air, het nieuwe warmtepompboiler-concept van Techneco, het Cradle2Cradle tapijt ‘de Airmaster’ van Desso en als laatste de ‘+module’ van Van Dijk Bouw.
Daarna kwamen aansprekende praktijkvoorbeelden van woningcorporaties aan de beurt. Als eerste Ronald van Lith van Openbaar Belang in Zwolle die vertelde over de beleidsmatige keuze voor een woonlastenbenadering en de keuze voor energetisch renoveren van monumentale woningen aan de Binnengasthuisstraat op niveau van Passief Bouwen. Liesbeth van Asten van Rentree uit Deventer sloot de dag af met haar inspirerende lezing over hoe als corporatie om te gaan met je bestaande voorraad in tijden van bezuiniging. Nieuwe randvoorwaarden geven nieuwe kansen was haar boodschap.
Kortom: een middag vol indrukken en inspiratie voor een ieder die betrokken is bij beheer, onderhoud en verbetering van bestaand vastgoed.
De presentaties van deze middag download u op http://www.praktijkdagbestaandebouw.nl/
Download het Persbericht Praktijkdag energiebesparing bestaande bouw