Woonzorgcentrum Westhovenplein, ontworpen door architecten van Mourik en landschapsarchitect Jos van den Lindenloof, van ontwikkelaar/bouwer Stebru en afnemer Saffier is de winnaar van de Berlagevlag 2021! Namens Nieman Groep gefeliciteerd!

Nieman Raadgevende Ingenieurs adviseerde in dit project over de bouwregelgeving, brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en bezonning.

Oordeel van de jury

De jury oordeelde: “Het project is een waardevolle toevoeging aan de buurt, functioneel maar zeker ook stedenbouwkundig. In overleg met de stedenbouwkundige van de gemeente is het stedenbouwkundig plan herzien, wat een grote bijdrage heeft opgeleverd aan de ruimtelijkheid van het project. De jury waardeert de relatie tussen gebouwen en buitenruimte en de open opzet die toch gecontroleerd en veilig is voor bewoners.

Overzicht De Stadstuin-Westhovenplein Den Haag

Ook heeft de jury veel sympathie voor het mengen van verschillende doelgroepen (patiënten en huurders) op de samengevoegde kavel. Het project is een waardevolle bijdrage aan de discussie over de omgang met naoorlogse woonwijken. Het afgewogen en terughoudende architectuurbeeld wordt gekenmerkt door een fijne detaillering van het metselwerk, waterslagen en afgeronde hoeken. Zodoende worden op een natuurlijke manier de collectieve ruimte met zijn mooie zichtlijnen onderstreept.

Ook het tuinontwerp is zeer goed doordacht en biedt een vrolijk makende sfeer tussen de blokken. De zandkleurige gevelsteen combineert mooi met de tuin. Er is goed over nagedacht hoe een zeer kwetsbare doelgroep menswaardig en ontspannen kan wonen. Zo wordt het vlucht-reflex van dementerenden verlaagd door een circuit op elke afdeling zonder doodlopende gangen en is er een keuze uit twee verschillende ontmoetingsruimten op elke afdeling. Ook waardeert de jury dat de relatie met de buurt actief wordt gezocht (participatie, school, kampvuur idee)”

Advies Nieman

Nieman adviseerde tijdens het ontwerpproces over de bouwregelgeving, brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en bezonning. Daarbij heeft Nieman ook de GPR Gebouw berekeningen uitgevoerd.

Tijdens de uitvoeringsfase heeft Nieman ook antwoord gegeven op de vraag of het gebouwontwerp in de zomer leidt tot temperatuur overschrijdingen. Uit de berekeningen van Nieman is gebleken dat gelukkig bijna alle ruimten in de gebouwen aan het aantal TO-uren voldoet. Voor gebruik van de andere ruimten is een advies uitgebracht.

Bewoners kunnen daardoor volop genieten van hun nieuwe, veilige, duurzame en comfortabele leefomgeving.

Lees hier meer over dit project.