Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Symposium-Er-gebeurt-iets-moois-in-Zwolle-sfeerimpressie-auditorium-1-scaled Vrijdag 8 februari 2013

ZWOLLE – Op donderdag 7 februari 2013 vond op de Hogeschool Windesheim het symposium plaats over de Passief Renovatie van de Binnengasthuizen onder het motto ‘Er gebeurt iets moois in Zwolle’. Bij deze hoog-niveau renovatie  zijn de bestaande monumentale huizen aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle opgewaardeerd naar moderne energiezuinige woningen. Naast opdrachtgever Openbaar Belang zijn Dura Vermeer, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Villanova Architecten intensief betrokken bij dit bijzondere project. Tijdens het symposium zijn alle facetten van het project toegelicht, een mooi voorbeeld  hoe onderwijs en bedrijfsleven met elkaar optrekken.

Meer dan 250 bezoekers uit het hele land hebben gisteren in het Auditorium van de Hogeschool Windesheim actief deelgenomen aan het uitgebreide en verdiepende programma, waarin de renovatie van de monumentale woningen aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle centraal stonden. Harry Nieman, docent Bouwkunde bij Windesheim en mede-initiatiefnemer: “Dit project is een mooie kans om onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden. Windesheim laat studenten anticiperen op duurzaam en energiezuinig bouwen, een thema dat steeds belangrijker wordt in onze bouwwereld”. Ynte van Meer, opleidingsmanager Bouwkunde, Civiele Techniek en Verkeerskunde, van de Hogeschool Windesheim opende het programma met een presentatie over de aansluiting van de opleiding aan de praktijk.

Symposium-Er-gebeurt-iets-moois-in-Zwolle-vragenbeantwoorden-1-scaled Ronald van Lith, manager vastgoed van woningcorporatie Openbaar Belang, lichtte in zijn presentatie de duurzaamheidsambitie van Openbaar Belang toe. Tevens ging hij in op de huidige marktontwikkelingen, de manier van aanbesteden en de totstandkoming van project.
Andries Laane van Villanova Architecten vertelde daarna met zijn passie voor duurzaamheid over het ontwerpen, bouwen en de toepassing van de principes van Passief Bouwen bij de renovatie van de monumentale huizen in Zwolle.

Symposium-Er-gebeurt-iets-moois-in-Zwolle-Ronald-Haafkes-1-scaled Na de pauze ging Ronald Pool van Nieman Raadgevende Ingenieurs dieper in op de bouwfysische details van een passiefhuis-renovatie. Ronald Haafkes van Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo sloot het programma af met een presentatie over de ervaringen van het bouwteam tijdens de uitvoering van de passiefrenovatie. Hij concludeerde dat Passief bouwen een hele omschakeling vraagt en een andere manier van samenwerken met betrokken bouwpartners. Helaas zijn in deze tijd vergaande duurzaamheidsambities niet altijd haalbaar, maar bij ieder project moet wel je de ambitie hebben om hier rekening mee te houden met oog op de toekomstbestendigheid.

Tijdens de hele middag was er veel interactie tussen sprekers en bezoekers in de zaal. Het geslaagde kennissymposium werd afgesloten met een netwerkborrel waar de bezoekers ervaringen op dit gebied konden delen.

Symposium-Er-gebeurt-iets-moois-in-Zwolle-sfeerimpressie-1-scaled De Binnengasthuisstraat in Zwolle is het eerste monumentale sociale huurwoningproject in Nederland dat gerenoveerd wordt volgens het ‘Passief Bouwen-principe’. Met een pakket aan duurzaamheidsmaatregelen worden de woningen opgewaardeerd van energielabel F naar A+. In de plannen blijven authentieke elementen van de woningen behouden en komt een aantal elementen zelfs terug. Resultaat: een comfortabele monumentale woning met een lage energierekening.

 

Download de presentaties van:

Download hier het Persbericht Er gebeurt iets moois in Zwolle

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo
De heer R. Haafkes
T (074) 255 02 55
E r.haafkes@duravermeer.nl

Nieman Raadgevende Ingenieurs
De heer H. Valk
T (038) 467 00 30
E h.valk@nieman.nl