Worden gebouwen slimmer of waren gebouwen al slim?
In deze blog vertelt Mark Bruining, BIM-specialist, bij Nieman Raadgevende Ingenieurs over slimme gebouwen en wat zijn visie is op de toekomst. Worden gebouwen slimmer of waren gebouwen al slim?
Laat je niet beperken door normen, regels en risico’s
“Vanuit mijn vakgebied ‘Building Information Modelling (BIM)’ binnen Nieman is mij gevraagd om eens anders na te denken over het ontwerpen van gebouwen. Ik mag mij hierbij niet laten beperken door normen, regels en risico’s. Deze onderdelen zijn wat mij betreft ook dooddoeners voor ontwikkeling. Er zijn altijd een heleboel redenen waarom u iets niet zou doen, maar u kunt ook de uitdaging aangaan! Op deze manier bent u in staat om te ontwikkelen. Stelt u zich eens voor dat u open staat, eerlijk bent en niet beperkt wordt door de muur van normen, regels en risico’s? Zou er niet een wereld voor u open gaan? Stel gebouwen zijn niet statisch ontworpen met een vooraf bepaald gebruiksdoel, maar zijn flexibel geworden en passen zich op uw behoeften aan. U hoeft niet meer een gebouw te vinden dat past bij uw behoeften, maar een gebouw voorziet in uw behoeften.”
Hoe worden gebouwen slim?
“Hoe krijgen we het voor elkaar om gebouwen slim te maken en aan te passen op basis van de behoeften van gebruikers? We kunnen gebouwen een informatieanalyse van uw bezoek laten maken. Het heeft hierdoor een heleboel informatie over u en het gebouw ‘begrijpt’ uw reden van het bezoek. Intelligente systemen van het gebouw anticiperen hierop, zodat u minimale inspanningen hoeft te verrichten om het voor u geschikt te maken. Op die manier kan het gebouw zich aanpassen aan uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Een voorbeeld: stel ik als gebruiker van een slim kantoor wil vergaderen met uitzicht over de stad. Wanneer ik binnenkom in het gebouw weten slimme systemen in het gebouw dat ik ben aangekomen. Vervolgens pushen deze slimme systemen via mijn smartphone de routebeschrijving. Zodat ik makkelijk naar de toegewezen en geschikt gemaakte ruimte op een hoge verdieping kom. De ruimte bevindt zich aan de raamzijde, omdat ik daar om had gevraagd. Ik hoef niet meer op de lift te wachten, want die staat al klaar om mij naar boven te brengen. Eenmaal in de ruimte aangekomen kan ik mijn wensen verder aanpassen en zelf regelen. Denk daarbij aan het instellen van de gewenste temperatuur, de luchtkwaliteit, een gepaste achtergrond van de wand, mijn gewenste achtergrondgeluid of -muziek en bijvoorbeeld de geur in de ruimte. Het lijkt mij fantastisch!”
Zijn gebouwen en ontwerpen al slim?
“Zouden de toepassingen en aanpassingen zoals hierboven benoemd in 2025 de realiteit zijn? Van nature ben ik sceptisch en wanneer ik bijvoorbeeld presentaties of lezingen bijwoon over BIM, dan denk ik altijd eerst: wow, gebouwen en ontwerpen zijn al slim! En oei, dit bedrijf of deze instantie is al ver. Lopen andere organisaties dan achter? Nee, vaak is dit niet zo. Het mooie verhaal van slimme toepassingen is vaak gebaseerd op bestaande technieken die we al jaren toepassen. We verzanden vaak in kretologie om het interessant te maken. In BIM noemen we dit de ‘WASH’. Ondanks dat het erop lijkt dat we ontwikkeld zijn, heeft het toch wel erg veel weg van wat we al jaren deden. Het merendeel van de gebouwen vandaag de dag worden nog steeds ontworpen aan de hand van dichtgespijkerde normen en regels waaraan we moeten voldoen. Een soort checklist waarbij, als we alles hebben afgevinkt tevreden zijn, want dan hebben we het ‘goed’ gedaan. Raar eigenlijk als we dat vergelijken met andere branches. Zou je mij bijvoorbeeld geloven als ik zou zeggen dat de smartphone die u nu in uw bezit heeft, over tien jaar nog steeds hetzelfde is? Volgens mij niet. Omdat de meeste gebouwen naar mijn idee het nog steeds zouden verliezen in een schaakspel tegen een gemiddelde smartphone, is er nog veel te winnen binnen de gebouwde omgeving. Het biedt ruimte voor de creatievelingen, ICT’ers en techneuten.”
“Met BIM ben ik gewend een open source gedachte te hebben. Eerlijk informatie delen met elkaar levert meer op dan alles binnen de grenzen houden. Blikvangers Bouwen wil dat ook! We willen de sector prikkelen en motiveren om anders te kijken naar bestaande patronen en denkwijzen. Dit doen we door een gebouw van de toekomst te schetsen. Voer een open gesprek met alle betrokken partijen, maar juist ook de outsiders. Doet u mee? Geef uw mening en laat van u horen!”
Bekijk onderstaande video over slimme gebouwen in 2025 van Blikvangers Bouwen. Bezoek ook een van onze meet-ups tijdens Building Holland en meld u gratis aan. Tijdens de meet-up gaan we graag met u de dialoog aan over de toekomst van gebouwen en de bouwsector.
Bekijk ook onze andere video’s van Blikvangers Bouwen over Slim ontwerpen en Duurzaam bouwen in 2025. Of lees de eerdere blogs over dit thema van: directeur Marc van Bommel, senior adviseur John Bouwman en unitmanager innovatie Dennis Strijards.