Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Lente-Akkoord ZEN platform

Vanaf 2021 moet nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. Tegelijkertijd komt de bewoner in de komende jaren meer dan ooit centraal te staan. Om de consequenties hiervan voor ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers te onderzoeken, en om de uitdagingen, knelpunten en oplossingen met elkaar te bespreken, is het platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) opgericht. Tijdens de Platform-bijeenkomst op donderdag 10 december gaan we dieper in op onder andere gedragspsychologie, bewonersgedrag, marketing, ZEN-woningconcepten en voorbeeldprojecten met EPV, massief passief en gestapelde bouw.

De eerste plenaire inleiding wordt verzorgd door Harm Valk die een overzicht geeft van woningconcepten die voldoen aan de BENG-eis.

Waarna Bert Pol (Tabula Rasa) tijdens de tweede plenaire sessie zijn betoog over het inzetten van gedragspsychologie verder zal aanscherpen. Verder gaan we onder andere in op de thema’s Gestapelde bouw, EnergiePrestatieVergoeding, Bewonersgedrag, Innovatie en Marketing.

Programma

 • 12.30 uur Ontvangst met lunch, koffie, thee.
 • 13.00 uur Opening en welkom door dagvoorzitter Jan Fokkema, directeur NEPROM.
 • 13.15 uur Plenaire inleiding: Harm Valk van Nieman RI schetst een overzicht van woningconcepten om ZEN (van bijna-energieneutraal tot energieleverend) woningen te realiseren.
 • 13.45 uur Plenair college: bewonersgedrag en energiezuinige nieuwbouwhuizen, door dr. Bert Pol van Tabula Rasa.
 • 14.15 uur Keuze uit drie deelsessies: Sessiereeks 1 (60 minuten).
  – 1 Werksessie Ervaring met EnergiePrestatieVergoeding in een gestapeld woonproject, Wim van de Bogerd, Klimaatgarant. Sessie-voorzitter: Maarten Georgius, Aedes.
  – 2 Werksessie Woningproject dat al aan BENG eis voldoet. Patrick Harting, projectmanager van Marsaki vertelt over Nimmerdor in Grijpskerke, opgeleverd in 2012. Concept: Massief passief, met veel aandacht voor marketing, luchtdichtheid, bouwkwaliteit en bewonersvoorlichting. Vervolgens ruim tijd voor vragen en uitwisseling ervaringen.
  – 3 Werksessie Bewonersgedrag. Hoe steek je de marketing in, gelet op bewonersgedrag? Door dr. Bert Pol van Tabula Rasa. Sessie-voorzitter: Claudia Bouwens, Lente-akkoord.
 • 15.15 uur Pauze.
 • 15.45 uur Keuze uit drie deelsessies: Sessiereeks 2 (60 minuten).
  – 4 Innovatiesessie
  – 5 Werksessie Gestapelde bouw. Presentatie voorbeeld hoogbouwproject met hoge energie-ambitie. Vervolgens ruim tijd voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Sessievoorzitter: Jan Fokkema, NEPROM.
  – 6 Marketingsessie (inhoud wordt binnenkort bekend gemaakt)
 • 16.45 uur Wrap up
 • 17.15 uur Borrel.
 • 18.00 uur Einde.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 10 december 2015. Locatie: Buitenplaats Amerongen

Meer informatie en aanmelden kan via Lente-akkoord.nl