Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

435 jongerenappartementen Groningen

Er is groeiende behoefte aan jongerenhuisvesting in Groningen. Met de bouw van 435 jongerenappartementen op de “Woldring Locatie” aan de Friesestraatweg krijgt de stad met een groot aantal nieuwe woningen voor jongeren. Het complex omvat twee L-vormige gebouwen en krijgt 15 bouwlagen en een maximale hoogte van 50 meter.

De Woldring Groningen

Ontwerp

De robuuste stenen schil zorgt voor afscherming van de drukke Friesestraatweg. Terwijl het gebouw aan de kant van het water open, groen en toegankelijk is. Aan de binnenplaats zitten horecagelegenheden en een sportvoorziening. De inham en twee ranke verhogingen in het gebouw zorgen ervoor dat de zon optimaal op het binnenplein valt.

Dankzij het ontwerp en de ligging wordt de schaduwwerking naar de omgeving tot een minimum beperkt. Van Wijnen en ITBB bouwden het woongebouw in opdracht van Woldring United.

Werkzaamheden Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nieman is vanaf het eerste ontwerp tot en met de werkvoorbereiding actief betrokken op allerlei disciplines:

We maakten een Quick Scan Bouwbesluit en we verzorgden de bouwbesluitberekeningen. Op het gebied van energie en duurzaamheid maakte Nieman de EPC-berekening, MPG-berekening en bepaalden we de Energie-Index.

Het energieconcept is gebaseerd op de Trias Energetica. Toepassing van een Rc-van de gevel van 5,0 en triple glas met geïsoleerde aluminium kozijnen zorgt voor een lage energievraag. De ruimteverwarming wordt verzorgd door een bivalent systeem: een luchtwaterwarmtepomp aangevuld met een cv-ketel die bij zeer koude buitentemperaturen wordt ingeschakeld. De cv-ketels worden tevens gebruikt voor de opwekking van warmtapwater. Met de luchtwaterwarmtepomp en een vierpijps leidingsysteem met convectoren is ook de mogelijkheid aanwezig voor vrije koeling. De appartementen worden geventileerd door middel van CO2-gestuurde gebalanceerde ventilatie. Het gebouw wordt voorzien van circa 1100 m2 PV-panelen.

Op installatietechnisch gebied ontwierpen we van het installatieconcept een functionele technische omschrijving met principeschema’s. Op basis hiervan is het installatiewerk aanbesteed.

Door de hoge geluidbelaste ten gevolge van wegverkeer op de locatie is veel tijd en aandacht gegaan naar de geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie. Plaatselijk is een dove gevel toegepast. Ook de interne geluidwering en ruimteakoestiek is door ons geadviseerd.

Onze werkzaamheden zijn afgesloten met een risico-inventarisatie van alle ontwerpstukken. Daarmee zijn tekenwerk en adviesrapportages van alle betrokkenen minutieus met elkaar vergeleken en is richting gegeven aan de nog te engineeren en af te stemmen details.

Lees meer

Vragen?

Vragen over dit project stelt u aan  Daphne Hellendoorn.