Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

In Gorredijk bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma momenteel Brede School Loevestein. Aan de bouw ging een selectie onder leiding van ABC Nova vooraf.De gemeente Opsterland is opdrachtgever om in Gorredijk een volledig nieuwe brede school te realiseren die de visie op een samenhangend aanbod van onderwijs, opvang, welzijn en ontspanning aan kinderen en jongeren van 0 tot 12 jaar ondersteunt en versterkt.

De gezamenlijke visie luidt: een tweede huis voor kinderen in de wijk waarbij een veilige, kleinschalige en uitdagende leer- en leefomgeving wordt gerealiseerd. De kernpartners voor de Brede School Loevestein zijn: OBS de Tsjerne/ OBS de Vlieger (fusie) en Timpaan (Kinderdagverblijf, Buitenschoolse opvang en Peuterspeelzaal).

brede-school-loevestein

Energiezuinige school komt tot stand via uitgebreid Design & Build-proces

Voor het project is gekozen voor een geïntegreerde contractvorm middels een Design & Build-proces. Bij een Design & Build-project wordt de energie niet in het bestek gestoken, maar in het proces zelf. Voor de ontwikkeling van de Brede School is een projectorganisatie opgesteld bestaande uit een Projectgroep, Contractteamoverleg en Gebruikersgroep.

Ontwerp

Vanuit de hoofdentree kom je gelijk in het hart van de Brede School: de gemeenschappelijke ruimte. Vervolgens hebben alle gebruiksruimten een link met deze ruimte, bijvoorbeeld het naastgelegen speellokaal. Deze is bij dit hart te betrekken middels een schuifpui. Deze gemeenschappelijke ruimte is voorzien van een brede trap die gelijk als t

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal in het project. Het ontwerp van Kristinsson Architecten uit Deventer is uitgevoerd met een EPC van 0,3, zeer goede thermische schil met o.a. triple glas en een zeer hoge luchtdichtheid. Ook wordt er een luchtwaterwarmtepomp toegepast met vloerverwarming en –koeling in het kinderdagverblijf en luchtverwarming- en koeling in de school. Het gebouw wordt voorzien van LED –verlichting en op het dak wordt het gebouwgebonden energieverbruik voor een deel gecompenseerd door ca. 140 PV-panelen, zodat de exploitatiekosten beperkt blijven.

Werkzaamheden Nieman

In opdracht van Dijkstra Draisma nam de Nieman al vanaf de selectiefase deel aan het bouwteam. Wij hebben tijdens de ontwerpfase op de volgende gebieden adviezen uitgebracht:

  • Installatietechniek
  • Bouwfysica (energieconcept, PHPP, temperatuuroverschrijding, daglichttoetreding, ventilatie)
  • Akoestiek

De bouw is gestart in oktober 2015. Het gebouw wordt in de zomer van 2016 opgeleverd.

Lees meer

Voor meer informatie neemt u contact op met Herbert Lentink of Gerton Starink.

Brede-School-Loevestein-Gorredijk1-Kristinsson-architecten