Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nieman begeleidt het Van der Valk Hotel Leeuwarden bij de BREEAM-NL certificering.

Het hotel is gelegen op een markante plek ten zuiden van Leeuwarden langs de A31 en in de directe nabijheid van knooppunt ‘de Haak’. De nieuwbouw kent twee hoofdvolumes die onderling gekoppeld zijn door een entreevolume.

BREEAM-NL certificering

Met de BREEAM-NL certificering maakt Van der Valk Hotel Leeuwarden aantoonbaar dat het gebouw duurzaam is. Doelstelling is om het ‘BREEAM-NL Excellent’ score te behalen voor de uitvoering zoals ook gecertificeerd in de ontwerpfase.

Nieman adviseerde tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase om de BREEAM-credits HEA10 (thermisch comfort), HEA13 (akoestiek), POL8 (geluidsoverlast), MAN1 (prestatieborging installaties), ENE26 (waarborging thermische kwaliteit gebouwschil) te behalen.

De kamers zijn erg comfortabel door de goede geluidisolatie tussen de kamers. Ook de naastgelegen N31 is nauwelijks hoorbaar door de goede geluidwering van de gevels. Dit resultaat hebben we bereikt door tijdens het ontwerp te adviseren over de toepassing van de juiste materialen, wandopbouw en dergelijke. Metingen hebben aangetoond dat de geluidisolatie ook daadwerkelijk is gerealiseerd. Dit leidt tot een goede score voor BREEAM.

Thermografisch onderzoek

Naast een goede geluidisolatie is ook een goede thermische isolatie belangrijk. Daarmee wordt niet alleen energie bespaard, maar wordt ook het comfort voor de hotelgasten verbeterd. Om aan te tonen dat de thermische isolatie van het hotel in orde is, hebben wij een met een infraroodcamera opnamen gemaakt van de gevels en hebben we de luchtdichtheid van de gevels gemeten. De thermische kwaliteit van het gebouw bleek bijzonder goed: een topprestatie van alle betrokken partijen! Met de gerealiseerde luchtdoorlatendheid van 0,16 dm3/s.m2 is sprake van een zeer luchtdicht gebouw! Dat maakt het gebouw comfortabel en zorgt ervoor dat de installaties het gebouw perfect kunnen klimatiseren.

Daadwerkelijk comfort

In de zomer van 2018 voeren we nog metingen uit om aan te tonen dat in de praktijk wordt voldaan aan de eisen ten aanzien van thermisch comfort (HEA10) in het gebouw.
Naast de BREEAM-advieswerkzaamheden heeft Nieman tijdens de ontwerpfase de brandveiligheid van het Van der Valk hotel geadviseerd. Ook hebben we bouwer Hunebouw ondersteund bij de engineering van de vliesgevels op het gebied van wind- en waterdichtheid.

Van der Valk Hotel Leeuwarden

Van der Valk Hotel Leeuwarden

AA

Blowerdoortest Van der Valk Hotel Leeuwarden

Blowerdoortest

AA

Thermografiemeting Van der Valk Hotel Leeuwarden

Thermografiemeting

AA

Thermografiemeting Van der Valk Hotel Leeuwarden

Thermografie

Samenwerking Nieman en Van der Valk Hotels

Wij adviseren al jaren Van der Valk bij de bouw van haar hotels. We adviseerden en voerden praktijkmetingen uit voor Van der Valk hotels in Apeldoorn, Enschede en Nijmegen-Lent. Op dit moment adviseren wij Van der Valk hotels in Haarlem (verbouw) en Weert (nieuwbouw).

Meer informatie

Heb je vragen over dit project of BREEAM certificering? Neem dan met Gerton Starink contact op .U kunt ook hier uw vraag achterlaten en wij nemen met u contact op.

Lees meer