Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het gebouw M’DAM wordt volledig opgetrokken uit CLT (cross laminated timber)

De bouw van het compleet circulair houten woongebouw M’DAM aan de Pierebaan in Monnickendam is in januari 2021 gestart. BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels) ontwikkelde het plan. M’DAM is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van dit bijzondere houtbouwconcept voert De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels) uit. De oplevering van M’DAM is waarschijnlijk in het najaar van 2021. Nieman is de bouwfysisch adviseur bij het project M’Dam.

Het bijzondere aan M’Dam is dat dit woongebouw een doorontwikkeling is van de gebruikelijke Finch modules voor tijdelijke huisvesting. BMB ontwikkeling heeft het Finch concept samen met DGVH en Finch geüpgraded naar permante woningen van 65, 78 en 100 m2. 42 van de 62 appartementen zijn verkocht aan particuliere kopers en zijn met een reguliere individuele hypotheek gefinancierd. De overige 20 woningen zijn verkocht aan Stichting Wooncompagnie. Tevens heeft BMB ontwikkeling op dit project het Woningborg certificaat verkregen.

MDAM Impressie Finch Buildings 01-2021

Houtbouw CLT

Het project in Monnickendam is uniek. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gebouwd, dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). De appartementen worden daarbij vrijwel volledig in de fabriek gebouwd. Door het gebruik van massief hout, het modulaire ontwerp en het industriële fabricageproces, heeft het gebouw per saldo een negatieve CO2-footprint: de som van de uitstoot is kleiner dan de hoeveelheid bespaarde en in het CLT gebufferde CO2. Door gebruik te maken van hout uit duurzaam beheerde productiebossen, planten de bouwpartners bovendien meer bomen terug dan er worden gebruikt.

All-electric en duurzaam

Alle appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Dit betekent dat de volledige energievraag elektrisch wordt ingevuld. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Via pv-panelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen – en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen – opgewekt. Tevens heeft het gebouw geheel eendachtig de Trias Energetica een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunnen bewoners rekenen op lagere energielasten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto (willen) bezitten, in de nabijheid van M’DAM, elektrische deelauto’s aan.

Werkzaamheden Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nieman is in opdracht van De Groot Vroomshoop al jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Finch Buildings modules en ook bij het ontwerp en uitvoering van de tijdelijke Finch-units aan de Cornelis Buysstraat in Alkmaar en aan de Sumatrastraat in Leiden

Tijdens de ontwikkelingsfase van de Finch modules adviseerden wij de brandveiligheid, bouwregelgeving, bouwfysica en akoestiek. In een mock-up opstelling van vier Finch-units voerden wij de akoestische metingen en een luchtdichtheidsmeting uit. Aan de hand van deze metingen zijn de woningen verder ontwikkeld tot geprefabriceerde appartementen met een permanent karakter zoals straks geplaatst in Monnickendam.

Lees meer over Houtbouw en Circulair bouwen

Team

Lees ook