Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
MFA Panorama Veenendaal © Daria Scagliola

MFA Panorama Veenendaal © Daria Scagliola

MFA Panorama is de eerste energieneutrale multifunctionele accommodatie in Nederland. Dit wordt mogelijk gemaakt door 550 m2 zonnecellen, 10 m2 zonnecollectoren, een WKO-installatie, twee warmtepompen, drievoudige beglazing en tot een Rc-waarde van 6 geïsoleerde vloeren en wanden. Het gebouw is ontworpen door architect Marlies Rohmer. Het project werd gerealiseerd met financiële ondersteuning van de provincie Utrecht vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV).

Naast het feit dat deze MFA energieneutraal zal zijn, is in het ontwerp ook rekening gehouden met de toetreding van voldoende daglicht, een goed comfort en ruim voldoende verse lucht voor een goed en gezond binnenklimaat. Om de energieneutraliteit te realiseren is extra aandacht besteed aan de vormgeving en worden maatregelen toegepast, zoals zeer dikke isolatie, driedubbel glas en warmtepompen. Om het resterende energiegebruik van het gebouw te compenseren komt op het gebouw een dak met circa 550 m2 zonnepanelen. Hiermee is het één van de grootste projecten met zonnepanelen in de provincie Utrecht.

Dit project is tevens genomineerd voor het BNA Gebouw van het jaar 2012 regio Oost.

Nieman uit Zwolle en Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies hebben de aannemer ondersteund met kwaliteitscontroles op de bouwplaats en praktijkmetingen. Hierbij is speciale aandacht uitgegaan naar het zorgvuldig luchtdicht maken en isoleren van de gebouwschil. Rondom de oplevering zijn luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd. De thermische kwaliteit van het gebouw is ten slotte beoordeeld door middel van een thermografisch onderzoek.

Eerste energie neutrale MFA in Nederland

Projectinformatie
  • Opdrachtgever: Gemeente Veenendaal – Veenendaal
  • Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer – Amsterdam
  • Aannemer: Grootheest Bouwbedrijf B.V. – Benneko
  • Omvang: 930 m2
  • Realisatieperiode: 8 november 2010 – 11 november 2011

 

Wilt u meer informatie? Dan neemt u contact op met Gerton Starink