De Nieuwe Kolk te Assen - zijaanzichtHet project De Nieuwe Kolk bestaat uit een gebouw waarin diverse functies zijn ondergebracht. Het betreft onder andere kantoren, een bibliotheek, diverse bioscoopzalen, een kleine en een grote theaterzaal en een cultuurportaal. Onder het gebouw is een tweelaagse parkeergarage aanwezig met totaal ruim 500 parkeerplaatsen. Boven en naast het gebouw zijn diverse appartementen gelegen.

De Nieuwe Kolk te Assen - halVanwege de complexe integratie van de verschillende gebruikers, het uitgebreide programma van eisen, de korte bouwtijd en de beperkte ruimte voor het bouwplan was het geheel een complex en uitdagend project. Het project is uitgevoerd als UAV-Gc traject.

De EPC-eis voor het gebouw bedroeg 0,51. Door in de prijsvraagfase (SO) al te gaan rekenen aan de haalbaarheid en de noodzakelijke technische investeringen hiervoor is gebleken dat dit zonder bijzondere investeringen haalbaar bleek. Tijdens het verdere verloop van het proces zijn alle keuzes steeds weer beoordeeld en is geadviseerd hoe we een gunstiger en duurzamer gebouw konden realiseren.

Tijdens het ontwerpen is samen met de andere ontwerpende partijen steeds gezocht naar mogelijkheden om het ontwerp slimmer, goedkoper en sneller te maken. Hierdoor werd gekozen om de akoestische isolatie en de thermische isolatie te combineren, waardoor in de uitvoeringsfase tijd en geld werd bespaard. Tijdens de uitvoering is Nieman betrokken als kwaliteitscontroleur voor de brandveiligheid.

De Nieuwe Kolk te AssenDoordat Nieman als integraal adviseur bij dit project betrokken was, kon gezocht worden naar oplossingen die voor meerdere disciplines en vakgebieden voordelen bood. Hierdoor is veel bespaard voor de opdrachtgever.

  • Architect: DeZwarteHond Groningen en Greiner Van Goor Huiten Amsterdam
  • Opdrachtgever Nieman: BAM Utiliteitsbouw Noord Groningen
  • Oplevering: april 2012