Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Lidl Nederland heeft tijdens de officiële opening op 12 juni 2013 voor haar nieuwe distributiecentrum in Heerenveen het BREEAM-NL 4 sterren Excellent oplevercertificaat in ontvangst genomen.

DC Lidl Heerenveen

“Lidl heeft met het 4-sterren BREEAM ‘Excellent’ oplevercertificaat het meest duurzame distributiecentrum van Nederland gebouwd”, aldus S. van Uffelen, directeur Dutch Green Building Council.

Nieman is vanaf het ontwerp bij het project betrokken als Breeam-Expert. Vanuit een eerste Quick Scan hebben wij aandachtspunten, mogelijkheden en kansen voor de verdere ontwikkelingen aangegeven. Na de Quick Scan begeleidde wij het proces voor certificering verder. Zowel tijdens de ontwerp- als tijdens de uitvoeringsfase.

Duurzaamheidsambitie

De ambitie van Lidl Nederland om een zeer duurzaam DC te bouwen is vanaf de start van het project enorm hoog geweest. Op basis van de kansen en mogelijkheden zijn in de ontwerpfase diverse extra maatregelen genomen om een 3-sterren ontwerpcertificaat te kunnen behalen.

Door de goede voorbereiding en het integraal ontwerpen vanuit een duurzaamheidsambitie, konden de ambities ook tijdens de aanbesteding overeind blijven. Door het enthousiasme van het gehele team kreeg men tijdens de uitvoering de smaak te pakken. Doordat de 3-sterren royaal behaald werden (ca. 65%), bleek tijdens de uitvoering dat door extra inspanning en een aantal extra maatregelen zelfs een 4–sterren beoordeling behaald kon worden.

BREEAM-NL-oplevercertificaat-1

BREEAM-NL-oplevercertificaat-2

 

 

 

 

Duurzaam bouwen begint bij ambitie en direct aan de ontwerptafel

Dit project heeft duidelijk aangetoond, dat duurzaam bouwen begint bij ambitie en direct aan de ontwerptafel moet worden toegepast. Door gebruik te maken van Breeam-NL als ontwerpmiddel, en niet als doel, werd dit project tijdens de ontwerpfase met 3–sterren gecertificeerd. Door goed bewaking van het project tijdens de uitvoering en alert te blijven op verdere verduurzamingkansen, kon bij oplevering zelfs de 4e ster worden verzilverd!

Het distributiecentrum maakt gebruik van een warmte- en koudeopslag (WKO). Restwarmte uit de koelinstallaties wordt benut ten behoeve van vloerverwarming. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke koelmiddelen in de koel- en vriesinstallaties. Ook worden materialen met een hoge isolatiewaarde toegepast.

DC Lidl Heerenveen interieur

 

In de kantoren wordt een optimaal visueel comfort gerealiseerd door goede daglichttoetreding. Ook zijn er extra faciliteiten om met de fiets of het openbaar vervoer te reizen. Het parkeerterrein beschikt over oplaadpalen voor elektrische auto’s. Verder heeft het distributiecentrum diverse veiligheidsmaatregelen voor fietsers, voetgangers en het manoeuvreren van de vrachtwagens geïntegreerd in het plan.

Ook is er een natuurlijkvriendelijk beheer en onderhoud. Het gebruik van buitenverlichting wordt beperkt en er zijn zwaluw- en vleermuisburchten en uilenkasten gebouwd. Er zijn extra bomen aangeplant en verder kent het distributiecentrum waterbesparende toiletten, douches en kranen.

Om de 4e ster te realiseren kwamen er aanvullend subwatermeters op de grootste waterverbruikers. Door middel van verbruiksregistratie wordt zo het verbruik gesignaleerd en eventueel bijgestuurd. Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel behaalde tijdens de uitvoering van dit DC het milieumanagementcertificaat ISO14001. Het project profiteerde hier direct van de behaalde Exemplary Performance voor de credits MAN3 en WST1. Binnen de categorie ’Energie’ werden extra creditpunten behaald door in plaats van dubbelglas, driebladig glas toe te passen. Ook het verlichtingsplan is tijdens de bouwfase herzien. Het distributiecentrum is nu geheel voorzien van LED-verlichting.

 

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met John Bouwman. Hij vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn voor uw project.

Lees meer over de projecten waarbij Nieman als BREEAM assessor en expert betrokken is.

Lees meer: