Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Bouwer Hercuton heeft in opdracht van WDP Nederland het distributiecentrum voor Wehkamp.nl in Zwolle gebouwd. Het betreft het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld. Het gebouw wordt in de zomer van 2015 opgeleverd en in gebruik genomen.

DC-Wehkamp-Zwolle2

 

Grootste geautomatiseerde DC ter wereld

Wehkamp.nl wil met dit nieuwe onderkomen zijn ambitie om op de besteldag te leveren waarmaken. Het distributiecentrum krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8000 palletlocaties en 2,5 kilometer aan stellingen voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 miljoen artikelen worden opgeslagen.

Lees ook meer en bekijk filmpjes op de website van Wehkamp over het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld voor online retail.

BREEAM


Het distributiecentrum bestaat uit 3 bouwlagen. De begane grond vloer heeft een oppervlakte van ca. 34.000 m2, de 1e verdieping behelst ca. 12.300 m2 en de 2e verdieping 500 m2. Het gebouw krijgt een BREEAM “Excellent” certificering voor duurzaamheid .

In het kader van deze BREEAM-certificering heeft Nieman in opdracht van Encon diverse credits onderbouwd. Het betreft de credits HEA10 (temperatuuroverschrijdingsberekening), HEA13 (geluidmetingen) en ENE26 (thermische kwaliteit gebouwschil). Voor deze laatste credit hebben wij een thermografisch onderzoek uitgevoerd en in juni 2015 ook een luchtdichtheidsmeting of blowerdoortest uitgevoerd.

DC-Wehkamp-Zwolle2

Hoge luchtdichtheid

Bijzonder aan deze luchtdichtheidsmeting is dat, gezien het volume van het gebouw van ca. 500.000 m3, er een groot aantal ventilatoren benodigd was om het gebouw op ca. 80 Pa onderdruk te brengen. Uiteindelijk zijn 18 Retrotec ventilatoren ingezet die in twee rasters van 9 in de dockshelters zijn gemonteerd. Er resultaat mag er zijn: het gebouw is, met een qv10-waarde van 0,19 dm3/s.m2, 2,5x zo luchtdicht als in BREEAM ontwerpcertificaat was aangehouden. De bouwer heeft dus zeer nauwkeurig gebouwd en daarmee voor Wehkamp een gebouwschil met hoge thermische kwaliteit gerealiseerd.

Meer informatie en contact

Voor meer informatie over het meten van de luchtdichtheid of thermografisch onderzoek van distributiecentra of andere grote gebouwen neemt u contact op met Gerton Starink opnemen