Biophilic school uit natuurlijke materialen

De natuur is het fundament voor ons allen en het gebouw, de omgeving, de bodem en de weersinvloeden vormen de biotoop waarin de leerlingen door de groeiende (levende) omgeving gevormd worden. Deze biophilic school vormt een biotoop die het ideale ontwikkelingsklimaat faciliteert voor haar specifieke bewoners, de kinderen. Met deze natuurlijke principes heeft Orga-architect de basisschool De Verwondering in Almere ontworpen.

Biophilic school De Verwondering Almere, ontwerp Orga architect. Foto:Ronald Auee

Biophilic school De Verwondering Almere, ontwerp Orga architect. Foto’s : Ronald Auee

Ontwerp biofilische basisschool

De biofilische basisschool bestaat uit clusters met lokalen die de biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. Deze staan zo georiënteerd ten opzichte van elkaar en dat er een natuurlijk tussenruimte wordt gecreëerd die de centrale ruimte omvat.

De opbouw en vormgeving van de clusters en constructie bevatten natuurlijke elementen en verwijzingen naar de natuur. Het gebouw deels voorzien van een vegetatiedak is omringd door bomen die als zonwering fungeren. Hemelwater loopt via een spuwer het plein op en vindt zijn weg door het natuurlijke speelterrein, zodat kinderen naar buiten willen als het regent.

Openlucht lokaal

Op het dak van het laagste cluster, de onderbouw, bevindt zich een openlucht lokaal, deels overdekt en omringd door het vegetatiedak, waarop zelfs kippen lopen. Dit openlucht lokaal is het hele jaar ingebruik waardoor men de  seizoensgebonden veranderingen kan ervaren.

Biophilic school De Verwondering Almere, ontwerp Orga architect. Foto:Ronald Auee Biophilic school De Verwondering Almere, ontwerp Orga architect. Foto:Ronald Auee

 

Advisering Nieman

Nieman adviseerde in het bouwteam het ontwerptraject op het gebied van ruimteakoestiek, interne geluidwering tussen de ruimten en de beheersing van het installatiegeluid. Een belangrijk ontwerpuitgangspunt is het gebruik van zoveel mogelijk ecologische materialen. De vloeren zijn opgebouwd met behulp van Lignatur-elementen, dat iets weg heeft van houten kanaalplaatvloeren). Wanden zijn opgebouwd met CLT, leemblokken of HSB.

Team

Opdrachtgever : Gemeente Almere en Prisma
Aannemer : Van Norel Bouwgroep
Architect : Orga architect
Constructeur : Lüning
Installatieadviseur : TDS
Bouwfysisch adviseur : Nieman Raadgevende Ingenieurs
Groenontwerp : Goed Geplant

Lees ook

Heeft u vragen over onze akoestische advisering voor deze eco school?

Neemt u dan met Martijn van den Berg contact op.

Biophilic school De Verwondering Almere, ontwerp Orga architect. Foto:Ronald Auee