Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Energiezuinige school met EPC 0 is opgeleverd na 9 maanden bouwtijd

Jorissen Simonetti Architecten ontwierp De Zonneparel in Amersfoort als een sculpturale, compacte massa, met een knik in het hart van het gebouw. Zo ontstaat er bij de zijgevels ruimte voor de bestaande bomen.

Impressie De Zonneparel © Jorissen Simonetti Architecten

Impressie De Zonneparel © Jorissen Simonetti Architecten

Tegelijkertijd opent het gebouw zich aan de achterzijde voor het groen en richt het zich aan de voorkant naar het grote multifunctionele plein met de wijkspeeltuin. Een grote theatertrap biedt toegang tot de eerste verdieping. Samen met de zwevende, veelkleurige sportzaal op de verdieping vormt het een uitdagend herkenningspunt voor de wijk.
Dura Vermeer Bouw Hengelo heeft de school in slechts 9 maanden tijd gerealiseerd.

Duurzaamheid

Vanuit de duurzaamheidsgedachte stelde de Gemeente Amersfoort hoge eisen aan het klimaat en de duurzaamheid van het gebouw. Dit resulteerde in een school conform Frisse Scholen Klasse B en een GPR-score van gemiddeld 9 op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde.

Bouwfoto De Zonneparel

Bouwfoto De Zonneparel

Dit werd gerealiseerd doordat al in de ontwerpfase ervoor gekozen is de school conform de principes van “Passief Bouwen” te bouwen. Vanuit deze gedachte is de eis voor het energieverbruik voor ruimteverwarming vastgesteld op maximaal 15 kWh/m². Dit betekent een thermische schil met een hoge warmteweerstand, triple beglazing, een zeer goede luchtdichtheid en buitenzonwering.

Het energieverbruik voor de school ligt waarschijnlijk bijna 40% lager dan vanuit het principe van Passief Bouwen gevraagd wordt. De resterende energievraag van het gebouw wordt opgewekt door middel van ca. 500 m2 PV-panelen.
Dit resulteert erin dat de school geheel voorziet in haar eigen gebouwgebonden energieverbruik en dus een EPC van 0 heeft.

De Gemeente Amersfoort won in 2014 de “Gouden Kikker Award” voor dit gebouw: een prijs die jaarlijks door ABC Nova wordt uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs.

Bouwfoto De Zonneparel

Bouwfoto De Zonneparel

Werkzaamheden Nieman

In opdracht van Dura Vermeer Bouw Hengelo adviseerde Nieman tijdens de Aanvraag Omgevingsvergunning en Uitvoering op het gebied van bouwregelgeving, geluidwering en akoestiek, brandveiligheid, energieprestatie en bouwkundige detaillering. Ook zijn wij betrokken bij de afgifte van het Uitvoeringscertificaat Passief Bouwen.

Lees meer

Bekijk Maximaal kierdicht – Optimaal luchtdicht – Meetbare resultaten

Sterke resultaten ABC School Amersfoort – Dura Vermeer
Beeldverslag aanpak luchtdichting ABC School Amersfoort – Dura Vermeer

Meer informatie en contact

Voor meer informatie neemt u contact op met Gerton Starink