Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Flagshipstore Forever 21 In april 2014 is de nieuwe Forever 21 flagship store tussen de Kalverstraat en het Rokin in Amsterdam officieel geopend. Het is de eerste Nederlandse winkel van dit modemerk, dat wereldwijd meer dan 500 winkels heeft. Nieman adviseerde deze transformatie van Rokin Plaza op het gebied van brandveiligheid voor de Emmes Group.

Geschiedenis

De locatie van de winkel kent een bewogen geschiedenis. Het is namelijk de plek waar Hotel Polen in 1977 afbrandde. Bij de ramp brandde dit hotel in het centrum van de Amsterdam tot op de grond toe af. Hierbij vielen 33 doden en raakten 21 mensen zwaargewond. Het was de dodelijkste brand in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Na deze brand zijn in dit deel van het centrum kantoorpanden gerealiseerd.

Transformatie

Bij de transformatie, die vorig jaar startte, werd het casco van deze panden ingrijpend aangepast en uitgebreid. Zo werden onder meer twee gehele verdiepingsvloeren gesloopt en vervangen door een enkele vloer, zodat zeer hoge winkelverdiepingen zijn ontstaan. Alle winkelvloeren werden met elkaar verbonden door vides en roltrappen. Hierdoor ontstond een brandcompartiment van 5.000 m2.

Door de ligging van de Papenbroekssteeg midden in het gebouw kan men vanaf de 2e verdieping via een glazen inpandige gevel vanuit de winkel in de steeg kijken. De entree van Forever 21 bevindt zich aan Flagshipstore Forever 21 de noordzijde van de steeg. Via een 7 meter hoge roltrap op de begane grond kan de 2e en 3e verdieping van het gebouw worden bereikt dat volledig door het modemerk wordt gebruikt. Op de begane grond en 1e verdieping is nog een kleinere winkelunit aanwezig waarin modeketen Pull&Bear is gevestigd. Op de bovenste verdiepingen wordt een kantoorpenthouse ingericht met dakterrassen en een spectaculair zicht over de binnenstad.

Brandveiligheid

Voor het realisering van het gewenste brandveiligheidsniveau is Nieman ingeschakeld als brandveiligheidsadviseur. Om dit te realiseren is het gebouw onder andere voorzien van een watermistsysteem. Daarnaast zijn, gezien de hoge bezetting van het gebouw, de afmetingen van trappenhuizen geoptimaliseerd met modellen voor het bepalen van de ontruimingstijd. Dit heeft geresulteerd in een brandbeveiligingsconcept dat onderdeel is van de verkregen bouwvergunning.

Lees meer :