Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De renovatie van de Flat met Toekomst van Mitros aan de Camera Obscuradreef in Overvecht is afgerond

Bouwconsortium Nieuw Utrechts Peil (NUP) levert de komende weken de vijf resterende portieken van deze jaren 60-flat met in totaal 40 sociale huurwoningen op. Het middelste portiek met 8 woningen is als pilot in 2017 gerenoveerd. De komende tijd verhuizen alle bewoners naar hun nieuwe woning.

Flat met Toekomst was in 2017 de eerste NOM (nul-op-de-meter) renovatie van een 4-hoog Intervamflat in Nederland. Alle woningen zijn nu gasloos en hebben onder meer door de flink verbeterde isolatie energielabel A. De 500 zonnepanelen op het dak van de flat wekken normaal gesproken alle energie op die er in de woningen verbruikt wordt. Mitros en NUP gaan de lessen van dit project gebruiken voor vervolgprojecten in de stad.

Norbert Drenthe, wijkconsulent bij Mitros en direct betrokken bij het project, is trots dat de hele flat nu is aangepakt: De woningen zijn nu veel energiezuiniger en comfortabeler gemaakt. De nieuwe bewoners kunnen hier echt heel prettig wonen.

Succesvolle pilot biedt lessen voor de toekomst

Flat met Toekomst is een zogenaamde Intervamflat. Daarvan zijn er in heel Nederland zon 14.000 gebouwd. In 2017 heeft Nieuw Utrechts Peil (NUP), een consortium van Vios Bouwgroep BV, op ten noort blijdenstein architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs, de eerste 8 woningen in 10 weken tijd energieneutraal gemaakt. Het uitgangspunt van de pilot was om te beginnen met 8 woningen, en daarna zowel de aanpak, het resultaat als de bewonerstevredenheid te evalueren. Toen daaruit bleek dat de renovatie succesvol was, werd in 2018 een vervolg gemaakt met het project. Ook deze tweede fase is nu afgerond. De komende tijd verhuizen alle bewoners naar hun nieuwe woning. Uiteindelijk zijn 30 van die woningen nul-op-de-meter. De 500 zonnepanelen op het dak wekken voor deze woningen in principe alle energie op die er in de woningen verbruikt wordt. De andere 10 woningen zijn niet nul-op-de-meter (door onvoldoende ruimte op het dak voor nog meer zonnepanelen) maar wel zeer energiezuinig.

Volgende renovatie aan de Van Brammendreef

De kennis en ervaring die NUP en Mitros hebben opgedaan bij de renovatie van Flat met Toekomst biedt nuttige lessen voor de aanpak van dit type woningen in de toekomst. Deze worden bijvoorbeeld nu al toegepast bij de renovatie van 80 woningen aan de Van Brammendreef.

Wilt u ook uw gestapelde bouw naar NOM renoveren?

Neem dan contact op met Nieuw Utrechts Peil. Wij staan voor uw klaar en denken graag met uw mee.

Flat met Toekomst, mei 2019