Gemeentegebouw Post-ZuidHet gebouw Post-Zuid te Apeldoorn verschaft een nieuwe centrale huisvesting voor vele diensten van Gemeente Apeldoorn. Hiermee is een einde gekomen aan versnipperde huisvesting van gemeentewerven, de staf en werkplaatsen van afdeling beheer & onderhoud, brandweer en ambulancezorg. Voor de laatste twee is ook in een uitrukpost voorzien. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan Kringloopcentrum Foenix, Algemene Fietsen Afhaal Centrale(AFAC) en Verloren en Gevonden Voorwerpen(VGV).

Multifunctioneel gebouw

Veel gemeenschappelijke functies konden worden gecombineerd. Goed voor de onderlinge samenwerking, maar ook nog eens efficiënt ruimtegebruik. Efficiëntie staat ook bij de bouw voorop. Zo is het uitgangspunt van de bouw met zo min mogelijk materiaal het gebouw realiseren. Motto van de architect is dan ook ruwbouw = afbouw. Dit is terug te vinden in een industrieel uiterlijk van het gebouw.

Gemeentegebouw Post-ZuidDit project kenmerkt zich door gebruik van industriele oplossingen voor wanden en gevels in een reguliere kantooromgeving. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van steenwol sandwichpanelen als branddscheiding. Deze combinatie vraagt om een kritische blik op uitvoeringsdetails en aansluitdetails in relatie tot brandveiligheid. Ook de combinatie van sandwichpanelen een doorvoeringen van installaties vraagt de nodige aandacht.

Voor dit project stelde Nieman de uitvoeringsadviezen op voor de diverse brandwerende uitvoeringen van wanden en gevels en aansluitingen daartussen. Waar realisatie van de vereiste brandwerendheid niet (meer) mogelijk bleek, zijn gelijkwaardigheden uitgewerkt voor bijvoorbeeld grote brandcompartimenten.