Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

In opdracht van Architectenbureau Kristinsson heeft Nieman de bouwfysica en brandveiligheid voor de gemeentehuizen van de gemeenten Hof van Twente en Rijssen-Holten geadviseerd. In beide gemeenten was er na de gemeentelijke herindeling behoefte aan een nieuwe huisvesting. Beide gebouwen bieden daarom ook ruimte voor diverse functies.

Twente_Gemeentehuis-Hof-van-Twente_01_impressie

Het gemeentehuis Hof van Twente in Goor kenmerkt zich door een burgerhal met overlegcentra en de raadszaal. De grote vide in de burgerhal geeft een gevoel van ruimte en openheid. In het gebouw zijn ook de bibliotheek en het politiebureau gevestigd. Het restaurant vormt de verbinding naar het naastgelegen theater- en evenementen- centrum ‘de Reggehof’. Met dit gebouw heeft de gemeente Hof van Twente een markant punt in Goor gecreëerd waar alle burgers met veel plezier gebruik van maken.

Het gemeentehuis in de gemeente Rijssen-Holten heeft voornamelijk een kantoorfunctie. Ook dit gebouw kenmerkt zich door een grote burgerhal met een vide. De brandweer heeft aangegeven dat de burgerhal een groot brandcompartiment mag zijn, wanneer het mogelijk wordt gemaakt voor de brandweer om een binnenaanval uit te voeren. Door gebruik te maken van een rook- en warmteafvoerinstallatie is deze mogelijkheid gecreëerd.

Onder het gebouw is een parkeergarage aanwezig. Ook voor deze parkeergarage is een beroep gedaan op het gelijkwaardigheidbeginsel en is de benodigde brandventilatie met behulp van CFD berekeningen (Computational Fluid Dynamics) gedimensioneerd. Doordat er brandventilatie aanwezig is, wordt het voor de brandweer mogelijk om ook in de garage een binnenaanval uit te oefenen.

Beide gebouwen zijn integraal geadviseerd

Het accent lag in het begin op brandveiligheid, maar gedurende het proces is ook geadviseerd op de overige bouwfysische onderdelen zoals geluidwering, wering van vocht, ventilatie, thermische isolatie en daglicht. Voordat de bouwvergunning is aangevraagd, hebben wij een bouwbesluittoetsing uitgevoerd, zodat het proces van de bouwaanvraag soepel is verlopen.

Projectinformatie
  • Architect : Architectenbureau Kristinsson uit Deventer
  • Adviseurs Nieman Raadgevende Ingenieurs: Ruud van Herpen
  • Illustraties van Architectenbureau Kristinsson Deventer

Gemeentehuis-Rijssen-Holten