Het Badpaviljoen Domburg, geborgen gelegen in de duinen van Domburg, is recent zorgvuldig gerestaureerd. Dit sierlijke Rijksmonument uit het Fin de Siècle is uitgebreid met nieuwbouw in dezelfde stijl. In het Badpaviljoen worden 10 appartementen gerealiseerd en een restaurant aan de zeezijde. Het betreft een wonderbaarlijke locatie in de Zeeuwse badplaats Domburg, met uitzicht op zee.
Geschiedenis
Het Badpaviljoen heeft een mooie geschiedenis. Echte Domburgers kwamen er niet vaak binnen. Welgestelden elders uit het land des te meer. Beroemde schilders zoals Jan Toorop en Piet Mondriaan groepten er samen en Russische grootvorsten, Duitse prinsessen en de eerste koningin van Roemenië, Elisabeth I, waren er graag te gast. Het ging goed met het gebouw uit 1889, totdat in de jaren zeventig het verval inzetten.
Complexe advisering
Voor de restauratie van het badpaviljoen adviseerde Nieman de architect op het gebied van akoestiek, brandveiligheid, bouwfysica en bouwregelgeving.
De complexiteit van het project zit hem in de gedeeltelijk monumentale status van het paviljoen. Veel bestaande in- en uitwendige scheidingsconstructies zijn gehandhaafd. Binnen deze beperkingen was het de uitdaging de appartementen aan de nieuwbouweisen van het Bouwbesluit te laten voldoen.
In een gebouw met een bestaande draagconstructie en monumentale gevels komt dit vooral tot uiting in een zorgvuldige uitvoering van de detaillering. Uiteindelijk is hierdoor een akoestisch en thermisch hoog kwaliteitsniveau bereikt.
Projectgegevens
- Architect: Harmonische Architectuur
- Aannemer: Bouwgroep Peters
- Opdrachtgever: Van Garderen en Dekker Projectontwikkeling / HEJA Projectontwikkeling
- Projectleider Nieman Raadgevende Ingenieurs: Gerton Starink