Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het gebouw E Enexis Zwolle is volledig gerenoveerd tot één van de duurzaamste kantoren van Nederland en heeft het oplevercertificaat BREEAM Excellent ontvangen.

Martin Dunnink, adviseur energie en duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs:

“Hergebruik van materialen, gebouwen en locaties is van belang bij het ontwikkelen van duurzame gebouwen. Aangevuld met duurzame materialen en efficiënte installaties, alles afgestemd op de behoefte van de gebruiker levert dit al snel een hoge BREEAM-score op.”

luchtfoto-enexis-zwolle

De renovatie

De renovatie is uitgevoerd door VanWijnen / Trebbe. De werkzaamheden omvatten een duurzame renovatie van het bestaande pand en een deel nieuwbouw. Eind vorig jaar startte de bouwcombinatie met de realisatie. In het nieuwe kantoor zijn 344 werkplekken gerealiseerd, waarvan 93 flexplekken zijn. Het bruto vloeroppervlak bedraagt ongeveer 5.600m2 kantoorruimte verdeeld over twee bouwlagen. Het project werd in juli 2018 opgeleverd.

Ambitie

Enexis vroeg in het programma van eisen om een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw Ook een hoge gebruikskwaliteit was erg belangrijk. Het uitgangspunt van architect Sacon was het realiseren van een inspirerende, creatieve en prettige werkomgeving, die uitnodigt tot ontmoeten, samenwerken en uitwisselen van kennis en informatie. In de nieuwe planopzet is een compact gebouw gevormd, waarmee het buitenoppervlak en daarmee de energieverliezen flink worden gereduceerd.

Het ambitieniveau voor dit alles was een BREEAM-score Very Good. Door de kennis en ervaring van de bouwcombinatie met BREEAM is het gelukt de certificering BREEAM Very Good naar Excellent te tillen. Deze verbetering is met name gerealiseerd door een verantwoorde en duurzame bouwplaatsorganisatie, inkoopstrategie en uitvoeringskwaliteit.

“Het nieuwe gebouw van Enexis is een goed voorbeeld van het feit dat de duurzaamheidsambitie van een opdrachtgever tijdens de uitvoeringsfase nog verhoogd kan worden als de aannemer – in navolging van de ontwerpende partijen – ook zijn verantwoordelijkheid neemt op het gebied van duurzaamheid. En dat hebben we gedaan. Naast de bouwcombinatie hebben ook de overige partners hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.” aldus Peter Spelt, projectleider bouwcombinatie Trebbe / Van Wijnen.

Duurzaam

Het gebouw behoort tot de topklasse van duurzame gebouwen en bewijst dit met het certificaat BREEAM Excellent. Zo zorgt de vorm van het gebouw in combinatie met de zeer goede thermische schil en duurzame installaties voor een aanzienlijk lagere energiebehoefte dan gangbare gebouwen. De hoge classificatie BREEAM Excellent is gerealiseerd door een pakket van bouwkundige en installatietechnische maatregelen zoals:

  • Het bestaande casco is grotendeels behouden en alle overige nieuwe materialen zijn zoveel mogelijk duurzaam ingekocht;
  • hoogwaardige isolatie van de buitenschil, grote glasvlakken zijn voorzien van triple glas en een zeer hoge mate van luchtdichtheid;
  • alle werkplekken in het gebouw worden verwarmd of gekoeld door middel van klimaatplafonds of vloerverwarming, aangesloten op een WKO-installatie. Dit levert een comfortabel, goed regelbaar binnenklimaat op;
  • het dakoppervlak is voor het grootste deel bedekt met PV-panelen, die samen een groot deel van de benodigde elektriciteit opwekken;
  • gebruik van veel bomen en planten in het gebouwinterieur, wat resulteert in een gezond binnenklimaat;
  • waterbuffering op locatie, verschillende voorzieningen, zoals onder andere nestkasten, en passend groen leiden tot een mooie gezonde, openbare ruimte met een hoge ecologische diversiteit.

Heeft u vragen over onze werkzaamheden voor dit gebouw?

Neemt u dan met Ronald Pool of Martin Dunnink contact op