Hengelo – Afgelopen vrijdag opende het nieuwe kantoor van Siemens Hengelo officieel zijn deuren.

In het nieuwe pand paste Siemens veel van zijn duurzame technieken toe.

Het door NL Architects ontworpen kantoorgebouw vormt een prominent onderdeel van de binnenstedelijke gebieds-ontwikkeling Hart van Zuid. Het gebouw wordt opgetrokken uit baksteen met een getande glazen voorgevel.

kantoor Siemens Hengelo

 

Een vorm die is afgeleid van de sheddaken van de achterliggende fabrieks-gebouwen en refereert aan de rijke industriële traditie van Hengelo. Het kantoor krijgt een oppervlakte van circa 10.000 m² en een parkeergarage met 170 parkeerplaatsen. Het gebouw komt in de vernieuwde stationsomgeving te staan, waar verder onder meer het Centraal Station Twente, WTC Twente, ROC van Twente en cultuurvoorzieningen als Pop- en Cultuurpodium Metropool en Twents Techniekmuseum HEIM aanwezig zijn.

Werkzaamheden Nieman

Nieman  Zwolle bracht voor dit project, in opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling Oost en Van Wijnen Eibergen deelgenomen aan het bouwteam en adviezen uit op het gebied van bouwregelgeving, energiezuinigheid (BREEAM, EPC), brandveiligheid en bouwtechniek (detaillering).

Bijzonder aan dit project is de stalen parkeergarage voor circa 180 auto’s achter het kantoor, waarvoor een uitgebreid onderzoek naar de ventilatie en brandwerendheid van de draag-constructie heeft plaatsgevonden. Omdat de garage buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit valt, is een beroep gedaan op het gelijkwaardigheidsbeginsel. Daarbij is aangesloten bij de visie uit de praktijkrichtlijn voor parkeergarages van het Landelijk Netwerk Brandpreventie.

autobrand

De parkeergarage wordt tijdens de gebruikssituatie en bij brand volledig natuurlijk geventileerd doordat de gevels

rondom open zijn. Aanvullende voorzieningen zoals stuwkrachtventilatie zijn niet noodzakelijk. Op verzoek van de gemeente is dit inzichtelijk gemaakt met behulp van CFD-berekeningen. Vanwege de openheid van de gevels is de verdunning van rook zo groot, dat er wordt voldaan aan de gestelde zichtlengte eis.

Onderzoek

Uit ons onderzoek is daarnaast gebleken dat de sterkte van het gekozen staal en de afkoeling ervan zo groot is, dat het mogelijk is om de staalconstructie in het zicht te laten zonder brandwerende bekleding of coating toe te hoeven passen.
Door in bouwteamverband integraal advies te leveren gedurende het ontwerptraject zijn risico’s op tijd gesignaleerd en kosten gespaard. De bouw van het kantoor is eind 2010 gestart. Het project wordt in 2012 opgeleverd.

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost is de ontwikkelaar van het gebouw en werkt in dit WTC Business District samen met MAB Development. De realisatie is in handen van Van Wijnen Eibergen.

Projectgegevens
  • Opdrachtgever
    Van Wijnen Projectontwikkeling Oost
    Van Wijnen Bouw Eibergen
  • Architect
    NL Architects , Amsterdam
  • Oplevering 2012
Bouwfoto kantoor siemens Hengelo

Bouwfoto van november 201

Voor meer informatie

Neemt u contact op met Gerton Starink

Lees het artikel in de cobouw over het gebruik van duurzame technieken bij dit kantoorgebouw