Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Op 4 februari 2019 is één van de grootste Lidl distributiecentra (Lidl DC) in Europa in gebruik genomen. Het gebouw is 7,5 voetbalvelden groot, kost circa € 90 miljoen en heeft een oppervlakte van ruim 55.000 m2. Bij elke nieuw distributiecentrum legt Lidl haar duurzaamheidsambitie weer hoger. Dit laatst gebouwde distributiecentrum is nu haar meest duurzame distributiecentrum in Nederland.

BREEAM-NL Outstanding certificaat

In november 2017 heeft het project een BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ voor de ontwerpfase ontvangen met een percentage van 95,26%. Om dit hoogste BREEAM-certificaat te behalen is een percentage van minimaal 85% nodig. Hiermee is dit distributiecentrum één van de meeste duurzame in Nederland. Net zoals bij de distributiecentra van Lidl in Heerenveen en Waddinxveen is Nieman is als BREEAM-expert betrokken bij dit gebouw. De BREEAM-expert adviseert de opdrachtgever om de beoogde ambitie met daarbij behorende certificaat te behalen.

Na de Lidl-distributiecentra in Heerenveen en Waddinxveen voerde Nieman ook voor dit distributiecentrum de BREEAM-expertbegeleiding tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase uit. Ook zorgden wij voor de bouwfysische en energetische onderbouwing van de credits op het gebied van energie (ENE), materialen (MAT) en gezondheid (HEA).

Duurzaamheid en slimme koeltechniek

Er liggen 2.700 zonnepanelen op het dak en in 2020 waarschijnlijk 8.000. Het gasloze gebouw is ontworpen om uitsluitend opgewekte energie te hergebruiken. Dit distributiecentrum beschikt over een uniek accupakket van 1 megawatt, waarmee Lidl door slimme koeltechniek pieken en dalen op het elektriciteitsnetwerk kan opvangen. Hiermee kunnen in theorie 7.000 huishoudens worden voorzien van stroom. In combinatie met de koeltechniek kan het distributiecentrum de pieken en dalen in het stroomnetwerk opvangen. Daarvoor is Lidl ook een samenwerkingsverband aangegaan met netwerkbeheerder Liander. Op het moment dat Liander een piek ziet aankomen in het stroomverbruik dan verbruikt Lidl alleen stroom uit het accupakket. Ook koelt Lidl niet tijdens de piekuren.

Impressie van het meest duurzame distributiecentrum in Nederland Lidl DC Oosterhout 2019 Het meest duurzame distributiecentrum in Nederland Lidl DC Oosterhout

Meer weten of vragen?

Voor meer informatie over onze advisering en BREEAM-expertbegeleiding bij dit meest duurzame distributiecentrum in Nederland neemt u contact op met Martin Dunnink.

Lees ook