Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Multifunctioneel parkeergebouw Amsterdam RAI - © Aan de Stegge Aan de Stegge Twello en Continental Car Parks hebben na een Design & Build selectieprocedure overeenstemming bereikt met Amsterdam RAI over de realisatie van een 8-laags multifunctioneel parkeergebouw aan de A10 en de Zuidas in Amsterdam. Het multifunctioneel parkeergebouw wordt 30 meter hoog en zal circa 1.000 parkeerplaatsen tellen. Het multifunctionele parkeergebouw dat naar de huidige duurzame maatstaven wordt gebouwd is naar verwachting in augustus 2016 gereed.

Parkeercapaciteit voor internationale evenementen

De vraag naar extra parkeercapaciteit bij Amsterdam RAI komt voort uit het wegvallen van parkeerruimte op en rondom de Zuidas in het afgelopen decennium. Om te kunnen functioneren als convention centre voor grote, internationale meerdaagse evenementen, heeft de RAI de wens om het aantal parkeerplaatsen terug te brengen op het niveau van 4.000 parkeerplaatsen. Daarbij zorgt concentratie van parkeerplaatsen op eigen terrein voor minder overlast voor de omgeving. Tevens heeft de gemeente Amsterdam behoefte aan een P&R-functie in dit gebied.

Multifunctioneel parkeergebouw Amsterdam RAI - © Aan de Stegge

Impressie © Aan de Stegge

Ontwerp parkeergebouw

Amsterdam RAI is in dit traject geadviseerd door Res & Smit uit Amsterdam. Zij zullen tevens de werkzaamheden rondom project- en contractmanagement van dit project verder begeleiden tot en met de oplevering. Op basis van een Design & Build selectieprocedure heeft de RAI gekozen het nieuwe parkeergebouw te laten realiseren door Aan de Stegge Twello. Het ontwerp is gemaakt door architect Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten op basis van de hoge stedenbouwkundige eisen van de Zuidas en de ESPA-normering. De bouw start in september 2015 en in augustus 2016 zal het multifunctionele parkeergebouw worden opgeleverd.

Werkzaamheden Nieman Raadgevende Ingenieurs

Nieman is adviseur brandveiligheid van de parkeergarage en adviseert ook de akoestiek, energiezuinigheid en geluidsisolatie.

Bouwfoto, juli 2016 multifunctioneel parkeergebouw RAI

Bouwfoto, juli 2016

Brandveiligheidsconcept op maat voor de parkeergarage

Voor de onderste bouwlagen, die besloten zijn en die kunnen worden ingezet voor parkeren maar ook als exporuimte of  voor grootschalige feesten, is vanwege het multifunctionele karakter en de grote aantallen personen die hier aanwezig kunnen zijn, wordt uitgegaan van een robuust brandveiligheidsconcept waarbij brand beheerst wordt met een sprinklerinstallatie.

In het bovenste, meer open gedeelte van de parkeergarage, wat alleen voor parkeren gebruikt wordt, is het concept gebaseerd op een minimum aan brandveiligheidsvoorzieningen . Dit is mogelijk omdat er sprake zal zijn van een autobrandscenario in combinatie met natuurlijke ventilatie en een beperkt aantal personen op deze lagen.

Lees meer op:
Ook leuk om te zien de motorstunt in deze parkeergarage: klik hier.

Wilt u meer weten over de adviesdiensten voor dit parkeergebouw?

Neemt u dan contact op met Ronald Pool.