Het appartementengebouw Linck is ontworpen als het eerste woon- en werkgebouw aan de Fokkerhaven in de Binckhorst in Den Haag. Robuust en industrieel onder andere door het gebruik van zwart staal, en tegelijkertijd met een ‘groene touch’ van veel verschillende planten, in en aan Linck.

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck door jvantspijker & partners

De Binckhorst is een bijzondere plek, want nergens anders in Den Haag vindt je zo’n industriële setting. Dit gebied wordt de komende jaren uitgebreid met 5.000 woningen. En er is ruimte voor horeca en bedrijven. Linck behoudt dat stoere, imperfecte karakter van de oude industrie en vormt het startpunt voor de transformatie tot dé bruisende plek in de Hofstad.

Linck wordt een nieuwe woonplek voor een brede doelgroep. Van jong tot oud. Van singles tot gezinnen. Door de grote variatie in typologie van woningen en woninggrootte is er een groot divers aanbod.

Groen in alle opzichten

Uiteraard is Linck volledig gasloos. Op het dak liggen zonnepanelen om energie op te wekken, onder het gebouw zorgen warmtepompen voor de warmte in de winter én koeling van de woningen in de zomer. Daarmee is Linck op het gebied van duurzaamheid 100% toekomstbestendig.

Daarnaast is Linck zo ontworpen dat ook de natuur hierin een plek krijgt. Je ziet dat onder andere aan de balkontuinen aan de buitenkant van Linck, maar ook aan de binnentuinen in het atrium. Het groen in en naast het gebouw maken het een aantrekkelijk, gezonde omgeving voor mens, flora en fauna.

Werkzaamheden Nieman

Nieman verzorgt in opdracht van ERA Contour de advisering op het gebied van bouwfysica, brandveiligheid, bouwregelgeving, akoestiek en installatietechniek (W+E). Het gaat om werkzaamheden in de ontwerpfase voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning, alsook ondersteuning tijdens de werkvoorbereiding- en uitvoeringsfase. Inclusief GPR-berekeningen, bezonningsstudie en windhinderonderzoek.

Pocket bron jvantspijker

Pocket bron: jvantspijker

Alle appartementen zijn gelegen rondom het atrium dat als een groene long door het gebouw ligt en via de “pockets” een echte verbinding tussen binnen en buiten maakt. Het atrium brengt de groene beleving letterlijk naar binnen en dient tevens als centraal trappenhuis.  Bovendien is in het ontwerp is gestreefd naar een goede vermenging van de functies in het gebouw. Horeca en kantoorfuncties in de plint en wonen daarboven. Een interessante uitdaging om hier een robuust en installatiearm brandveiligheidsconcept voor uit te werken zonder dat bouwkundige brandcompartimering de ontwerpdoelstelling van functiemenging in de weg stond.

Een andere ontwerpuitdaging bleek de daglichttoetreding via het atrium. Woonruimte creëren aan het groene atrium is een bijzonder kenmerk van Linck en iedereen kan zich de waarde ervan voorstellen. Toch bleek het een uitdaging dit gepaard te laten gaan met voldoende daglicht in de woningen.

Het ontwerp van de installaties vraagt door de pockets bijzondere aandacht. We zijn erin geslaagd alle verticale schachten zo te positioneren dat losse leidingschachten en kanalen niet zichtbaar zijn in de pockets en zo de verbinding tussen binnen en buiten niet verstoren.

Team

ERA Contour, jvantspijker & partners, Imd raadgevende Ingenieurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs

Heeft u vragen over onze advisering voor dit mooi duurzame gebouw?

Neemt u dan met John Bouwman contact op.

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck door jvantspijker & partners

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck door jvantspijker & partners

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck door jvantspijker & partners

Natuurinclusieve appartementgebouw Linck door jvantspijker & partners