Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Parkeergarage P3 Schiphol is in opdracht van Schiphol Nederland door Ballast Nedam Parking gebouwd aan de entreezijde van het P3 terrein voor lang parkeren. De parkeergarage heeft plek voor 2.600 parkeerplaatsen en bestaat uit 5 bovengrondse parkeerlagen. Schiphol realiseerde met deze parkeergarage een capaciteitsuitbreiding en gaf de gebruikers van de garage extra comfort.

schiphol-smart-parking-parkeergarage-p3

Sociale veiligheid

Zwarts & Jansma architecten stelde het gemak en de beleving van de reiziger in het ontwerp centraal. Dit deed zij door in de vormgeving van de parkeergarage te streven naar een goede en eenvoudige oriëntatie met een overzichtelijke routing. Met aandacht voor functionaliteit en sociale veiligheid.

Brandveiligheidsconcept

NIEMAN heeft als huisadviseur van Ballast Nedam Parking het brandbeveiligingsconcept voor parkeergarage P3 verzorgd. Dit brandveiligheidsconcept is gebaseerd op het zogenaamde “travelling local fire-principe”. Een “travelling fire” is een brandscenario dat in een natuurlijk geventileerde parkeergarage kan optreden wanneer de brandweer niet offensief kan optreden. Het offensief optreden van de brandweer is vaak niet mogelijk omdat het rookverspreidingsgebied niet beperkt kan worden.

De uitdaging van open, natuurlijk geventileerde parkeergarages

Voor een open, natuurlijk geventileerde parkeergarages bestaat geen eenduidige norm. De brandveiligheid van de bestaande parkeergarage is gebaseerd op de richtlijn Brandveiligheid Stalen Parkeergarages. Idee achter dit concept is dat een brand lokaal blijft en via de open gevels zoveel energie kan afgeven aan de buitenlucht dat geen compartimentsbrand ontstaat. Voorwaarden als afstand tot de gevel, afmetingen van openingen in verschillende gevels en oriëntatie van openingen ten opzichte van elkaar worden daarin meegnomen

Parkeergarage P3-extensie

In de loop van 2019 opent de parkeergarage P3 haar uitbreiding. Ook adviseerde Nieman hiervoor het brandveiligheidsconcept.

Vragen of meer informatie?

Brandveiligheidsadviseur Saskia Peters-Hegeman beantwoordt graag uw vragen over het toegepaste brandveiligheidsconcept en al uw andere vragen over parkeergarages.

Lees meer: