Parkeergarages Ziekenhuizen Nijmegen en Nieuwegein
Gepubliceerd op 08 augustus 2016Parkeergarages Radboud Ziekenhuis te Nijmegen en St. Antoniusziekenhuis te Nieuwegein
In opdracht van De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs heeft Nieman de ventilatie en brandveiligheid geadviseerd voor de parkeergebouwen bij de twee ziekenhuizen ; het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.
Beide ziekenhuizen hadden grote behoefte aan een royaal parkeergebouw. In beide gevallen is een ontwerp gemaakt voor een parkeergarage bestaande uit acht bouwlagen. In Nieuwegein is elke bouwlaag ongeveer 5.700 m2 en in Nijmegen is elke bouwlaag ongeveer 2.700 m2.
Omdat de garages buiten het toepassingsgebied van het Bouwbesluit vallen, is een beroep gedaan op het gelijkwaardigheidsbeginsel. Daarbij is aangesloten bij de visie uit de praktijkrichtlijn voor parkeergarages van het Landelijk Netwerk Brandpreventie. Volgens deze visie moet de verdunning van de rook zodanig zijn, dat op 45 minuten na het ontstaan van de brand een zichtlengte van minimaal 30 meter aanwezig is.
Parkeergelegenheid
De parkeergelegenheid bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen wordt volledig natuurlijk geventileerd doordat de gevels rondom erg open zijn. Aanvullende voorzieningen zoals een brandmeldinstallatie of stuwkrachtventilatie zijn niet noodzakelijk. Vanwege de openheid van de gevels is de verdunning van rook zo groot, dat er wordt voldaan aan de gestelde zichtlengte eis.
Bijzonder bij dit gebouw is de stalen draagconstructie. Uit onderzoek is gebleken dat de sterkte van het gekozen staal en de afkoeling ervan zo groot is, dat het mogelijk is om het staal in het zicht te laten zonder brandwerende bekleding of coating. Goed overleg en een slim ontwerp van de constructeur hebben dit lage voorzieningen niveau tot resultaat gehad.
De parkeergelegenheid bij het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein wordt ook volledig natuurlijk geventileerd. Ook hierbij zijn de gevels hiervoor voldoende open. Ondersteuning van stuwkrachtventilatie en een brandmeldinstallatie bleken ook hier niet noodzakelijk. Op verzoek van de gemeente is dit inzichtelijk gemaakt met behulp van CFD-berekeningen.
Deze garage heeft een betonnen skelet, waardoor het niet noodzakelijk was om aanvullend onderzoek te doen naar de sterkte bij brand van de hoofddraagconstructie.
In navolging van dit onderzoek heeft de gemeente Nieuwegein ook gevraagd het totale veiligheidsplan van het ziekenhuis te begeleiden. Daarbij spelen de bestaande gebouwen en de bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen een belangrijke rol. Een goede procesbegeleiding door intensief overleg met het ziekenhuis en de brandweer / gemeente is hierbij cruciaal.
Projectinformatie
- Architect: De Jong Gortemaker Algra uit Rotterdam
- Adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs
contactpersoon is Ruud van Herpen