Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Velve-Lindenhof vormt een stadswijk binnen de gemeente Enschede. Voor de wijk is een herstructuringsplan opgesteld, waarin een deel wordt gerenoveerd en een deel wordt vervangen door nieuwbouw.

Bouwen volgens de principes van Passief Bouwen.

Nieman is als bouwfysisch adviseur in een bouwteam betrokken bij de ontwikkeling van het project. Het nieuwbouwplan omvat circa 220 woningen waarbij het energetische ambitieniveau op een EPC van circa 0,4 ligt. Een dergelijke prestatie wordt bereikt door de woningen uit te voeren conform de principes van Passief Bouwen.

PASSIEF-WONINGEN IN VELVE-LINDENHOF TE ENSCHEDE

Passief Bouwen is een bouwprincipe waarbij de woningen gekenmerkt worden door een zeer goed geïsoleerde thermische schil en een efficiënt gebruik van zonne-energie. De schil bestaat uit een warmteweerstand van circa 9 á 10 m2K/W, drievoudige beglazing, geen koudebruggen en een zeer lage luchtdoorlatendheid (qv;10;kar = 0,15 dm3/s.m2). Door het warmteverlies en de luchtdoorlatendheid van de woning sterk te beperken, ontstaat een comfortabele en energiezuinige woning met een relatief eenvoudig installatieconcept. Het installatieconcept voor de Passief Bouwen woningen wordt gekenmerkt door vloerverwarming, gebalanceerde ventilatie en een zonneboiler.

 Winnaar van de Passief Bouwen Award 2013

PASSIEF-WONINGEN IN VELVE-LINDENHOF TE ENSCHEDE

Werkzaamheden Nieman

In de ontwerpfase heeft Nieman Raadgevende Ingenieurs PHPP-berekeningen opgesteld, met deze berekeningen wordt onder andere getoetst of de woning voldoet aan een maximale warmtevraag van 15 kWh/m2. Naast de energetische werkzaamheden zijn voor het project berekeningen opgesteld over: het risico op temperatuuroverschrijding, lineaire warmteverliezen, geluidwering gevel, brandoverslag en de warmteweerstand van de constructie.

Lindenhof in Enschede Projectinformatie

  • Opdrachtgever: De Woonplaats
  • Architect: Beltman architecten
  • Adviseur Passief Bouwen en installatie adviseur: : Nieman Raadgevende Ingenieurs
  • Opgeleverd: 2012

Lees ook het nieuwsbericht ‘Het grootste Passief Bouwen project’