Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nieman adviseert integraal de meest duurzame campus van Europa

Vlakbij het station Lammerschans in Leiden is in 2013 begonnen met de bouw van de eerste fase van Leidse Schans, de grootste studentencampus van deze universiteitsstad.

De eerste woningen worden nog dit jaar opgeleverd. In 2020 moet Leidse Schans gereed zijn, dan omvat de campus in totaal 1900 studentenwoningen, ongeveer 200 starterwoningen en een aantal voorzieningen.

‘Het is een fantastisch project om aan te werken, zeker gezien de huidige lastige marktomstandigheden’, zegt Hans Boender, gebiedsontwikkelaar bij Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. Samen met bouwer en ontwikkelaar VORM vormt Ballast Nedam de vof De Leidse Schans.

Deze ontwikkel- en bouwcombinatie wist samen met Syntrus Achmea Real Estate & Finance, als investeerder in een groot deel van de (studenten)woningen het project binnen te halen na een prijsvraag van de gemeente Leiden voor de herontwikkeling van het Lammerschanspark, waar vijf scholen waren gehuisvest.

Leidse Schans Campus

Duurzaam

Het streven is om van Leidse Schans de meest duurzame campus van Europa te maken. Zo krijgen de gebouwen een eigen opwekkingsinstallatie, komen er zonnecollectoren op de daken, is er sprake van warmteopslag en van woningventilatie middels een warmtewisselaar. Smook: ‘Daarnaast is er sprake van goede schilisolatie. Toen we begonnen met het project lag de EPC-norm op 0.8, maar wij hebben ingezet op 0.4, een norm die pas vanaf 2015 gaat gelden.’

Nieman heeft de duurzame campus integraal geadviseerd op het gebied van Bouwregelgeving, Brandveiligheid, Akoestiek, Energiezuinigheid en Bouwfysica. Alle benodigde rapportages die nodig waren voor de aanvraag Omgevingsvergunning zijn door Nieman opgesteld.

Voor meer informatie over de werkzaamheden van Nieman voor deze campus neemt u contact op met Henk Koekoek.

Leidse Schans © Mecanoo Bouwinformatie
  • Opdrachtgever deel studenten- en starterwoningen: Syntrus Achmea Real Estate en Finance
  • Ontwikkelaar: Vof De Leidse Schans (Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, VORM Ontwikkeling).
  • Uitvoering: Bouwcombinatie De Leidse Schans (VORM Bouw Papendrecht, Ballast Nedam Regio West, Capelle aan de IJssel;
  • Ontwerp: Mecanoo Architecten en Stedenbouwers, Delft.
  • Installatieadvies: VIAC, Houten
  • Bouwfysica en Brandadvies: Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
  • Constructeur: IOB, Dordrecht
  • Installaties: Schouten Installatietechniek, Zwaag
  • Bouwperiode: mei 2013 – eind 2014 (eerste fase)
Lees meer over deze studentencampus op