Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het voormalige faculteitsgebouw ‘Hogekamp’ voor Electrotechniek en Technische Natuurkunde op de Universiteit Twente ondergaat een grote transformatie tot studentenhuisvesting en congreshotel

Bijzondere transformatie Hogekamp Enschede

Foto: Martijn Heemstra

In Hogekamp worden 445 zelfstandige short stay-appartementen gerealiseerd. Daarnaast zal op de kop van het gebouw, gescheiden van de studenteneenheden, het Conferentiehotel Drienerburght (straks het U Parkhotel) met 72 hotelkamers en conferentieruimten worden gevestigd.

De energiezuinige, volledig ingerichte en gemeubileerde studenten-studio’s en de bijbehorende aanvullende diensten in algemene ruimtes zijn al in juli opgeleverd.

Bijzonderheden transformatie

Het gebouw Hogekamp is volledig gestript. De buitengevel is voorzien van een nieuwe jas van aluminium puien, de daken en vloeren zijn geïsoleerd en de betonelementen en koudebruggen zijn van binnenuit thermisch geoptimaliseerd. Hierdoor is het pand energiezuinig (van label G naar A) en het is volledig gasloos.

De bijzondere ribcassette vloeren zijn geheel in het zicht gebleven wat een karakteristiek beeld geeft in de kamers. Onderzoek in het bestaande gebouw en metingen aan de bestaande constructie heeft dit mogelijk gemaakt. Zo bleek ondermeer dat de geluidwering van de vloer hoger was dan verwacht op grond van massa. Een rookproef gaf inzicht in aantal en positionering van brandmelders.

Werkzaamheden Nieman

Studio Campus Hogekamp Enschede Nieman is als integraal adviseur betrokken bij de transformatie van Hogekamp, zowel tijdens het ontwerp als de uitvoering, inclusief het ontwerp van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Installatietechniek valt buiten de opdracht van Nieman. Er is sprake van transformatie en de kwaliteit van het bestaande gebouw is dus als uitgangspunt genomen. Samen met de opdrachtgever, de bouwteampartners en in goed overleg met toetsende instanties is een gezond, veilig en robuust gebouw gerealiseerd, zonder afbreuk te doen aan zijn karakteristieke waarde.

Er komen 48 luxeappartementen, zogeheten ‘microappartementen’, in de Toren van Hogekamp. Die moeten begin 2019 af zijn. Nieman is ook bij deze ontwikkeling betrokken.

Heeft u een vraag over deze gebouw transformatie?

Neem dan graag contact op met Judith Dessing.

Lees meer over de transformatie Hogekamp Enschede: