Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Zwolse watertoren transformeert tot huurappartementen

Op de historische onderbouw van de watertoren is een nieuwe kop geplaatst, die is geïnspireerd op de tienkantige veiligheidsschil uit de jaren vijftig.

Watertoren Zwolle

Nieman is bouwpartner

Nieman Zwolle is sinds de ontwerpfase als bouwteampartner betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe watertoren. Samen met Nijhuis, 19 het atelier architecten en constructeur Alferink Van Schieveen is er door deze Zwolse partijen op alle disciplines gezocht naar een zo optimaal mogelijk ontwerp in relatie tot uitvoerbaarheid en kwaliteit. Nieman adviseerde op het gebied van brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek.

Transformatie

Nijhuis Bouw startte op juli 2017 met de transformatie van de Watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle. Er zijn diverse ontwerpen gemaakt sinds Nijhuis de toren in 2003 heeft verworven. Het uiteindelijke resultaat  6 woningen in de “stomp” en daarboven 5 nieuwe verdiepingen met 3 studio-appartementen per bouwlaag.Vanaf december 2018 zijn deze 21 woonlofts bewoond.

Transformatie watertoren Zwolle Transformatie watertoren Zwolle tekening Transformatie watertoren Zwolle doorsnede

Het ontwerp is gebaseerd op de geschiedenis van de toren. De oorspronkelijke monumentale toren uit 1892 is vanwege bouwvalligheid in de vijftiger jaren van zijn bovenste metselwerk ontdaan. Zodat er alleen een stomp met watervat erop overbleef. Daaromheen is de omhulling gemetseld van de watertoren zoals we hem nu kennen inclusief het groen koperen petje. De nieuwe toren volgt de contouren van beide historische watertorens, zodat de geschiedenis afleesbaar blijft.

Informatie

Voor meer informatie over dit project, neemt u contact opnemen met Gerton Starink

Lees meer

Watertoren Zwolle met ingang