Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Verduurzaming Apeldoornse woning uit 1900

Wooncorporatie De Goede Woning verduurzaamt één van hun oudste woningen in Apeldoorn. Deze 100 jaar oude woning is gerenoveerd door Van Wijnen. De woning is een proefwoning (een kenniscasus) geworden waarin met diverse maatregelen geëxperimenteerd wordt om nieuwe oplossingen te vinden om bestaande woningen te verduurzamen.

Na de ingrepen wordt de woning twee jaar lang gemonitord. Zo zien we wat het effect van de maatregelen in de praktijk is om energieconcepten te verbeteren en effectiever te maken. Deze kenniscasus geeft ons dus meer inzicht in hoe we in Nederland meer verduurzamingsprojecten van de grond kunnen krijgen.

Werkzaamheden verduurzaming

Samen met leveranciers van installaties voor warm water, elektriciteit en ventilatie is de woning voorzien van een PVT-warmtepomp en decentrale ventilatie. Nieman berekende in opdracht van Van Wijnen het energieverbruik voor- en na renovatie. Hierbij bepaalden wij ook de energielasten en de CO2-reductie. Daarnaast voerden Nieman collega’s na de renovatiewerkzaamheden een luchtdoorlatendheidsmeting uit. Met als resultaat een woning die voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Maar waarbij nog wel winst te bepalen valt met betrekking tot de comfort. We houden u op de hoogte van deze expertimentele duurzame woningrenovatie.

Lees het interview met Dick van Ginkel van Van Wijnen over deze kenniscasus

Duurzaam Gebouwd publiceerde onlangs een interview met Dick van Ginkel van Van Wijnen over deze kenniscasus en hoe deze renovatie een inspiratie voor de toekomst kan zijn.

Advisering en metingen door Nieman

Collega Theo Haytink berekende het energieverbruik van dit experiment. Dennis Metz voerde de luchtdoorlatenheidsmeting uit.

Heeft u hierover een vraag?

Uw vraag over de advisering van deze kenniscasus stelt u aan Theo Haytink. Vragen over de praktijkmetingen stelt u aan Dennis Metz.

Verduurzaming Apeldoornse woning uit 1900 Luchtdoorlatenheidsmeting woning-kenniscasus Apeldoorn Luchtdoorlatenheidsmeting woning-kenniscasus Apeldoorn