Het betreft de renovatie van een bestaand woongebouw van 72 woningen met aanvullende nieuwbouw tot 114 woningen langs de snelweg A10 in de Westelijke Tuinsteden. Het woongebouw staat aan de Leeuw van Vlaanderenstraat en is gebouwd naar een ontwerp van architect J.P. Kloos uit 1958.

De leeuw van Vlaanderen

De bijzondere ligging, pal naast de snelweg en op nog geen drie meter achter de vangrail, maakt het woongebouw beeldbepalend voor de Kolenkitbuurt. Behalve als geluidsscherm, die de achterliggende Kolenkitbuurt moet afschermen van het snelweggeluid, fungeert het blok vanaf de snelweg ook als etalage van de stedelijke herstructurering.

Het gebouw is opgetopt met twee woonlagen en voorzien van een tweede geluidwerende gevel aan de snelweg. Tussen het bestaande complex en deze gevel vervangen korte liftontsloten galerijportieken de bestaande verouderde portiekontsluiting. In het royale betonskelet zijn bestaande woningplattegronden hergebruikt die, samen met het optoppen, een grotere diversiteit aan woningtypologieën hebben opgeleverd. Liften en galerijporieken verbeteren de kwaliteit van de collectieve ontsluitingsruimten, die ook gebruikt worden als luchttoevoervoorzieningen van de woningen.

Aandachtspunt bij de galerijportieken is dat deze niet voldoen aan de vluchtveiligheidsbeginselen van de bouwregelgeving. Om die reden zijn de galerijen voorzien van stuwkrachtventilatie (tunnelventilatie). In geval van een woningbrand kan dan een groot deel van de galerijen rookvrij gehouden worden, terwijl in het door rook belemmerde deel de rook zodanig is verdund dat hierdoor kan worden gevlucht.

Lees ook
Bekijk
  • Ruud van Herpen  legt in deze video het bijzondere brand- en vluchtveiligheidsconcept uit.