Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De Klokkenbelt in Almelo, in de jaren vijftig gebouwd voor de huisvesting van 230 bejaarden, heeft de afgelopen jaren een grote metamorfose ondergaan. De 90 bestaande woningen zijn samengevoegd tot 66 moderne appartementen en er is een gezondheidscentrum gemaakt met praktijken voor fysiotherapie, diëtisten, huisartsen, voeding en gezondheid en een prikpost en apotheek.

Woonzorgappartementen De Klokkenbelt Almelo

Entree De Klokkenbelt Almelo, foto www.stefankemper.nl

Werkzaamheden Nieman

Nieman bracht voor dit proiect thermisch/hygrisch advies uit. We keken naar de isolatie, het dampspanningsverloop en hoe we koudebruggen konden voorkomen. Daarnaast adviseerden wij de brandveiligheid. Bij woonzorggebouwen speelt de brand- en vluchtveiligheid altijd een grote rol.

Geschiedenis gebouw De Klokkenbelt

Woningstichting St. Joseph Almelo is sinds 2000 eigenaar van het complex. De Klokkenbelt is gebouwd in 1952, naar een ontwerp van architect Auke Komter. De blikvanger van De Klokkenbelt is de 25 meter hoge klokkentoren. Het was het eerste naoorlogse project voor bejaardenhuisvesting in Almelo. In de jaren zeventig zijn de woonvleugels in hun geheel gesloopt en herbouwd.

Transformatie

De binnenkant van het gebouw ging bijna volledig op de schop. De woonzorgappartementen werden geheel ‘rolstoelproof’. Wanden, vloeren en plafonds kregen een nieuwe afwerking. De bestaande houten gevelpuien werden vervangen door aluminium varianten en voorzien van HR++ glas. Ook kreeg De Klokkentoren een nieuwe gevel.

Naast de 66 woonzorgappartementen is er ruimte voor dagbestedingsactiviteiten. Hier zijn mogelijkheden voor een restaurant, kapper, pedicure en het houden van vergaderingen en cursussen. De andere woonvleugel, met daarin 18 zelfstandige appartementen, blijft beschikbaar voor reguliere huurders van de woningstichting. In het gezondheidscentrum is plek voor een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapeuten en een prikpost.

Het is de verwachting dat in het voorjaar 2020 de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe appartement.

Lees meer

Bouwfoto renovatie De Klokkenbelt Almelo

Bouwfoto De Klokkenbelt Almelo

De Klokkenbelt Almelo_foto www.stefankemper.nl/

De Klokkenbelt Almelo, foto www.stefankemper.nl

 De Klokkenbelt Almelo_foto Stefan Kemper

De Klokkenbelt Almelo, foto www.stefankemper.nl