Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

“Soms worden we bij Nieman gevraagd voor projecten, waar ons hart sneller van gaat kloppen”, vertelt Saskia Hegeman, unitmanager Consultancy & Onderzoek bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. “De Zeesluis in IJmuiden is er daar één van. Met een lengte van 500 meter, 70 meter breed en een diepte van 18 meter is de zeesluis in IJmuiden ’s werelds grootste zeesluis!

In een vroeg stadium werd Nieman Raadgevende Ingenieurs benaderd door aannemersconsortium Openij, dat in opdracht van Rijkswaterstaat de zeesluis bouwde, voor het maken van een brandrisico-analyse. Brand kan de sluisbediening doen haperen, wat enorme gevolgen kan hebben voor de scheepvaart naar Amsterdam. OpenIJ wilde op alle mogelijke scenario’s voorbereid zijn en schakelde onze hulp in.

Dat Nieman hiervoor gevraagd is, is niet wonderlijk, aldus Hegeman. “Sluizen zijn geen standaardgebouwen waarop we standaardregels toepassen. Met onze expertise op het gebied van Fire Safety Engineering kunnen we in dit soort projecten een verschil maken!”

Onze ingenieurs hebben de potentiële effecten van brand in kaart gebracht. Deze informatie is door”gesluisd” naar het ontwerpteam van Iv-Infra. Zij maakten in opdracht van OpenIJ het ontwerp van de sluisdeuren en bewegingswerken.