Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Zorggroep Almere en Dura Vermeer Bouw Hengelo bouwen een wooncomplex voor ouderen met dementie. Het prachtige, energie-neutrale gebouw komt te staan op het Floriade terrein.

Impressie Zorggroep Almere op Floriadeterrein

Over zes lagen zijn 130 woningen, ontmoetingsplekken en facilitaire ruimten uitgewerkt. Met oog voor wat mensen nog wél kunnen, ondanks hun dementie, blijven de zintuigen geprikkeld door een omgeving te creëren waarbij herkenbaarheid en interactie tussen ‘binnen en buiten’ centraal staan.

De bewoners komen allemaal te wonen aan een ‘woonstraat’, van waar ze uitkijken op één van de pleinen. Elke verdieping is voorzien van tenminste twee gezamenlijke buurtkamers en hebben allerlei verschillende zitjes waar ze kunnen verblijven.

De seizoenen ook binnen beleven

Om buiten echt te kunnen blijven beleven, voelen en ruiken komen er tuinkamers aan de gevel en is buiten het gebouw een belevingstuin voor de bewoners ontworpen. Deze tuinen groeien het hele jaar door met de seizoenen mee in temperatuur, geuren van planten en de beleving van (semi)buiten. De opzet is gebaseerd op de duurzame uitstraling van het Floriadeterrein. Vanuit de tuinkamers is er een fantastisch uitzicht over de Floriade en andersom.

Hergebruik: gouden beplating van gerecyclede mountainbikes

Het gebouw past straks naadloos in het landschap van de Floriade als het gaat om de uitstraling. De gevel is van hout en kleurt grijs mee, naarmate de Floriade groeit tot de nieuwe woonwijk Almere Hortus. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke en/of gerecyclede producten. Zo wordt de gouden aluminium beplating geproduceerd van onder andere oude mountainbikes en wordt het gebouw aangesloten op de collectieve warmtenet.

Advisering Nieman

Nieman adviseerde tijdens het korte ontwerpproces van enkele maanden, op het gebied van geluidwering en akoestiek, bouwregelgeving, bouwfysica en energie & duurzaamheid. Onze ingenieurs boden integrale ondersteuning aan het ontwerpteam tot en met de Aanvraag Omgevingsvergunning.

Het gebouw wordt in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd.

Ontwerpteam

  • Dura Vermeer Bouw Hengelo
  • Borgerink Architecten
  • Zorggroep Almere
  • Lucassen Bouwconstructies
  • Nieman Raadgevende Ingenieurs

Heeft u over dit zorggebouw een vraag?

Neemt u dan met Gerton Starink contact op.

Lees meer