Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het enige 50-meterbad van Rotterdam was de eerste gebouwtransformatie van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid Rotterdam. Het voormalige deelgemeentekantoor Charlois is tot zwemcentrum getransformeerd maar met behoud van de originele gevels.

Zwemcentrum Rotterdam als onderdeel Hart van Zuid

Het zwemcentrum

Dit nieuwe wedstrijdzwembad kreeg de naam Zwemcentrum Rotterdam. De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor is duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden gebleven. Het zwembad bestaat uit twee zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad en een internationaal wedstrijdbad met tien banen van 50 meter.

Doormiddel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50-meter-bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn en het is het eerste wedstrijdbad van dit formaat in Rotterdam. Een glazen wand verbindt de twee baden.

Hart van Zuid

De transformatie van kantoor naar zwembad is onderdeel van Hart van Zuid. In het hart van Zuid komt veel nieuwbouw: Ahoy breidt uit met een hotel, bioscoop en internationaal congrescentrum. Bij het Zuidplein bouwt men een zwembad en een groot Kunstencentrum incluisief bibliotheek en theater. Een ruime boulevard verbindt deze gebieden.

Werkzaamheden Nieman

Het realiseren van een nieuw zwembad in een bestaand kantoorpand was een grote uitdaging. De nieuwe functie bracht grote bouwfysiche uitdagingen met zich zoals warmte en vochttransport. Ook de inpassing van het zwembad met een beweegbare bodem was een complex onderdeel.

Nieman draagt in opdracht van de bouwcombinatie Hart van Zuid sinds 2016 bij aan de praktische invulling van het kwaliteitsmanagement. We zorgen voor het procesmanagement, het kwaliteitsmanagement en het risicomanagement. Daarbij voeren wij de risicogestuurde audits en inspecties uit.

De architect is Kraaijvanger Architects. Het zwemcentrum is gebouw door de bouwcombinatie Ballast Nedam en Heijmans en is vanaf begin 2018 in gebruik genomen.

Heeft u een vraag over onze uitvoering als kwaliteitsmanager van het zwemcentrum?

Neemt u dan met Jurgen Slippens of Emile Jansen contact op.

Lees ook over onze projecten in Hart van Zuid zoals Het Kunstenpand en het Rotterdam Ahoy Convention Centre

Lees ook

Zwemcentrum Rotterdam-wedstrijdbad