Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Donderdag 3 november vond de eerste editie van het ZEN-festival plaats. Afgaand op de reacties van de deelnemers werd geconcludeerd dat het een inspirerende en leerzame dag was.

Collega Harm Valk gaf de ZEN sessie “Alles over BENG en grondgebonden woningbouw” onder leiding van Annemie Loozen van RVO. Hieronder een verslag geschreven Henk Bouwmeesterm gepubliceeerd op LenteAkkoord.nl

“Er is werk aan de winkel”, waarschuwt Harm Valk. Tijdens het ZEN-festival geeft hij een kort college over BENG. Hij reikt enkele handvatten aan om bij grondgebonden woningbouw aan de nieuwe eisen te voldoen. “Het ontwerp wordt weer belangrijk, ook in de stedenbouw.”

Harm Valk @ZEN festival 03-11-2016

Harm Valk @ZEN festival 03-11-2016

Terwijl Onno Dwars in het ochtendprogramma nog zo had gezegd ‘te stoppen met rekenen en te doen wat kan, niet wat mag’, gingen bijna honderd bouwprofessionals toch naar het college van Harm Valk. Zij wilden alles over BENG horen. BENG: de nieuwe eis voor energiezuinig bouwen die na 2020 de EPC zal vervangen. Harm Valk was verheugd toen bleek dat er zich onder zijn gehoor ook architecten bevonden. Onder wie Kees Duijvestein, de grondlegger van het ‘driestappenplan’, later omgedoopt tot Trias Energetica.

28 jaar Trias Energetica

“Na 28 jaar is de Trias verankerd in de normstelling voor de woningbouw”, zei Valk, al gaat het niet meer om een stappenplan met achtereenvolgende eisen, zoals Duijvestein had gepostuleerd, maar om drie eisen die tegelijkertijd van kracht zijn: “De vraag terugdringen, energie efficiënt omzetten en hernieuwbaar opwekken. Dat is de uitdaging waar we voor staan.”

Lees het gehele verslag op LenteAkkoord.nl

Lees meer