Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

01Isolatie en afdichting Isolatie en afdichting: trends en ontwikkelingen

Er is steeds meer bewustzijn van het belang van het brand- en rookwerend afdichten van compartimenten. Ontwikkelingen in wet- en regelgeving en de beweging richting een energieneutrale gebouwde omgeving zetten het thema brandveilige isolatie extra in de belangstelling. Experts vertellen over de trends van nu en de nabije toekomst.

Danny Ruytenbeek* is een van de experts die door Lynsey Dubbeld voor Brandveilig.com geïnterviewd is over afdichting van brandcompartimenten.

“Bij de afdichting van brandcompartimenten (die een brand beheersbaar moeten maken) en subbrandcompartimenten (die bedoeld zijn om veilig vluchten mogelijk te maken) ontbreekt vaak nog steeds een integrale aanpak. De scheidingsconstructie rondom een compartiment is bijvoorbeeld niet goed afgedicht. De brandwerende doorvoering in een plafond is dan wel aangebracht, maar de bouwkundige naden aan de wand zijn niet afgewerkt.”

Ook de oneigenlijke toepassing van materialen komt Danny nog altijd tegen. Soms worden de verkeerde afdichtingsmaterialen voor de doorvoering gebruikt. Brandwerende pur mag bijvoorbeeld niet rondom een stalen buis worden toegepast. Een ander voorbeeld heeft te maken met schuim met brandwerende eigenschappen. Als dat volgens de prestatieverklaring geschikt is om een doorvoering voor één kabel in een betonvloer af te dichten en in de praktijk lopen er wel vier kabels doorheen, dan werkt het mogelijk niet.

Hij signaleert wel een positieve ontwikkeling in de beschikbaarheid van brandwerende materialen. “Schuim en andere afdichtingsmaterialen worden steeds meer universeel toepasbaar. Denk aan schuim dat bruikbaar is bij allerlei soorten buizen. Er zijn inmiddels ook prefab kokers die in een vloer kunnen worden geplaatst en waar alle kabels doorheen kunnen worden gelegd. Op deze manier wordt het voor de uitvoeringspraktijk steeds makkelijker om materialen goed toe te passen.

Lees het gehele artikel Isolatie en afdichting: trends en ontwikkelingen waarin ook,  Willem van Oppen, adviseur Conformiteitsschema’s bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geïnterviewd is, op Brandveilig.com

Heeft u vragen over afdichting van brandcompartimenten?

Neem dan graag contact met Ilse van den Berg

*Danny Ruytenbeek is vanaf 01-08-2019 niet meer werkzaam bij Nieman