Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Een interview met Harm Valk en Claudia Bouwens van NEPROM en Lente-Akkoord voor het Milieu magazine nr. 8, september 2016 geschreven door René Didde

De Nederlandse bouw gaat de komende jaren langzaam afscheid nemen van de Energie Prestatie Coëfficiënt. De centrale rol van deze EPC in de verduurzaming van nieuwbouw zal worden overgenomen door drie ‘BENG-eisen’. BENG staat voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. We nemen dus afscheid van de EPC.

“De kunst is om straks aan alle drie de eisen tegelijk te voldoen”, zegt Harm Valk van Nieman . ‘”Je kunt het zien als limbo-dansen onder drie horizontale stokken door.” Valk rekende samen met DGMR adviseurs aan een twaalftal grondgebon-den woningen en vijf hoogbouwprojecten die in uit­voering zijn of net van de tekentafel zijn. Valk deed dat om bij te dragen aan ontwerprichtlijnen voor BENG-projecten. “We moeten de komende jaren gaan ont­dekken waar de knoppen zitten waaraan we kunnen draaien tijdens het ontwerpproces. We gaan uitvinden welke knoppen veel blijken bij te dragen aan energie-neutrale woningen en welke bekende knoppen nu plotseling weinig effect meer hebben”, zegt hij.

Lees het hele artikel beng-afscheid-van-de-epc

beng-afscheid-van-de-epc