Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De nieuwe BENG-eisen die per 1 januari 2021 ingaan, hebben effect op het aansluiten van nieuwbouwwoningen op warmtenetten.

Interview met Harm Valk voor het Warmetnetwerk, september 2020

De belangrijkste verandering is dat de efficiëntie van een warmtenet op een andere manier meegerekend wordt in de energieprestatie van de woning. Hierdoor moeten woningen op een warmtenet net zo goed geïsoleerd worden als andere woningen.

Het aansluiten van woningen op warmtenetten kan ook na 1 januari nog. Maar als het warmtenet niet duurzaam genoeg is, moet er op de woning wel de mogelijkheid zijn tot het opwekken van duurzame energie.

“In de oude epc-berekening had je bij een warmtenet vaak voordelen met betrekking tot het isoleren van de woning. Als het warmtenet voldoende rendement had, waren er minder vergaande eisen aan de woning. In de nieuwe BENG-eisen is deze mogelijkheid verdwenen, omdat de energiebehoefte uit de eerste BENG-eis geldt voor alle woningen. Harm Valk legt uit wat er vanaf 1 januari 2021 met de ingang van de nieuwe BENG-regelgeving gaat veranderen. Wat dat betekent voor warmtenetten is door Harm Valk uitgebreid berekend. “We gaan van een dimensieloos getal, de epc, naar drie indicatoren’.

Lees en/of download het artikel BENG en warmtenetten Lees dit premium artikel op warmtenetwerk.nl

Heeft u vragen over de nieuwe BENG-eisen?

nieuwbouw-beng-duurzaamheid-warmtenetwerk