Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Donderdag 3 november 2016 vond de eerste editie van het ZEN-festival plaats. Afgaand op de reacties van de deelnemers werd geconcludeerd dat het een inspirerende en leerzame dag was.

Collega André Kruithof gaf samen met Stefan de Ruijter van Hurks Vastgoedontwikkeling de presentatie “Alles over BENG en gestapelde bouw” onder leiding van Annemie Loozen van RVO. Hieronder een verslag geschreven Henk Bouwmeester gepubliceeerd op LenteAkkoord.nl

André Kruithof @ZEN festival 03-11-2016

André Kruithof @ZEN festival 03-11-2016

BENG in hoogbouw: het kan

Bij grondgebonden woningen is BENG een hele uitdaging. Bij gestapelde bouw is het een heksentoer. André Kruithof (Nieman RI) laat dat met analyses zien. En met @Home Amstelkwartier laat Stefan de Ruijter (Hurks Vastgoedontwikkeling) vervolgens zien wat het in realiteit betekent. Ook in hoogbouw wordt het ontwerp belangrijker. Het gebruik van aardgas is passé.

“Bij gestapelde bouw lijkt het moeilijker om aan BENG te voldoen dan bij grondgebonden woningen”, zegt André Kruithof. Hij heeft vijf woongebouwen volgens de BENG-methodiek doorgerekend. Allemaal gebouwen met een zeer scherpe EPC (tussen 0 en 0,4). “Hoogbouw is compacter dan grondgebonden bouw. Daarmee is hoogbouw in het voordeel. Maar de verhouding glas/dichte gevel en de oriëntatie is bij hoogbouw ongunstiger: er is meer glas in de gevel dat lang niet altijd goed georiënteerd kan worden. Ook het beschikbare dakvlak vormt een aandachtspunt. Aardgas zul je in de hoogbouw niet meer zo vaak tegenkomen. Wel duurzaam opgewekte externe warmte en toepassing van warmtepompen.”

Project B

Eén van de vijf woongebouwen die Kruithof heeft doorgerekend is ‘Project B’: een project met 47 appartementen in zeven bouwlagen. De EPC is scherp (0,38). Bijzonderheden zijn externe warmtelevering, vloerverwarming, douchte-wtw en 75 m2 PV. Toch voldoet het project nog lang niet aan BENG:

– BENG 1: 57,8 kWh/m2
– BENG 2: 62,1 kWh/m2
– BENG 3: 42%

Fit for BENG

Kan dit gebouw worden ‘opgeBENGd’ tot het wel voldoet? Zo ja, hoe? Kruithof berekende verschillende opties. Een grote klapper is de vervanging van het standaard HR++-glas door triple glas met een U-waarde van 0,6 en een ZTA van 0,4. Een tweede grote vis is het vervangen van mechanische ventilatie (type C) door gebalanceerde ventilatie (type D). Zonwering, optimale luchtdichtheid en het voorkomen van lineaire warmteverliezen doen de rest. Met dat pakket voldoet het gebouw aan BENG 1 voor energiebehoefte: 24,9 kWh/m2. Als dan ook nog extra PV wordt geplaatst, zijn ook BENG 2 en BENG 3 in bereik. Eén probleem: er is niet genoeg dakvlak voor alle zonnepanelen. Daar moet het ontwerp dan op worden aangepast. Anders moet er een andere hernieuwbare bron worden ingezet, zoals bodemenergie of restwarmte.

Lees het gehele verslag op LenteAkkoord.nl

Lees meer