Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Niemand kan meer om BENG heen

In dit artikel Niemand kan meer om BENG heen  heen, gepubliceerd in de Bouwspecial BENG van Eisma juni 2018 gaat het over hoe rap BENG dichterbij komt.

De Bijna Energie Neutrale Gebouwen komen er aan en snel ook. Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt het heilige EPC-getal om plaats te maken voor BENG-indicatoren. Niet één, niet twee, maar drie stuks. BENG-1 voor de bouwkundige, BENG-2 voor de installateur en BENG-3 voor ons allemaal

Harm Valk - BENG komt dichterbij

De datum komt nu rap dichterbij. Elke aanvraag voor een bouwvergunning moet vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de BENG-eisen, die nu nog indicatief zijn. Een EPC-berekening wordt dan niet meer geaccepteerd. Het betekent concreet dat bouwprojecten in 2019, dus over een half jaartje, bij architecten en ontwerpers al volop volgens de BENG-methodiek in elkaar worden gesleuteld.

Nog niet alles is uitgekristalliseerd, vertelt senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs. “Wij hebben in opdracht van het Lente-akkoord de toekomstige BENG-eisen grondig geanalyseerd. Projecten die nu gerealiseerd worden, hebben we blootgesteld aan de BENG-eisen. Daar hebben wij en de markt heel veel van geleerd. Er is een aantal issues geformuleerd op basis waarvan de BENG wellicht kan worden bijgesteld.”

Lees het gehele artikel Niemand kan meer om BENG heen heen, gepubliceerd in de Bouwspecial BENG van Eisma juni 2018

Lees ook de andere artikelen uit deze Bouwspecial BENG

 

BENG woongebouw – Atlantis Groningen

BENG woongebouw – Atlantis Groningen