Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Patricia Meijerink Collega Patrica Meijerink schrijft regelmatig blogs over haar werkzaamheden als junior specialist bij Nieman Raadgevende Ingenieurs

In het kader van het Talent Management Programma van Nieman waarbij junior specialisten meelopen op diverse plekken in de organisatie om kennis te maken met alle vakgebieden loopt Patricia mee met collega’s. Zo leert zij alle collega’s kennen en weet zij bij welke collega zij haar kennis kan halen. Daarbij leert zij verbindingen te leggen om integraal te adviseren.

Een dag op pad met bouwtechniek specialist Marcel Meulenkamp

Vandaag ga ik mee met Marcel Meulenkamp en samen voeren we luchtdoorlatendheidsmetingen uit bij drie Nul Op de Meter gerenoveerde woningen (NOM woningen). Door de metingen krijgen we inzicht in de mate van luchtdoorlatendheid van de woningen.

06:00 uur

Om 6:00 uur rijd ik naar Heerhugowaard waar ik om 09:00 uur met collega Marcel heb afgesproken. Omdat ik altijd op tijd van huis ga ben ik ruim op tijd in Heerhugowaard. Dus tijd voor een koffiestop bij de benzinepomp. Vervolgens rijd ik naar de woningen waar we de meting gaan uitvoeren en lees ik op de parkeerplaats in de meetbus nog een aantal artikelen uit mijn favoriete tijdschrift ‘Bouwkwaliteit in de praktijk’.

09:00 uur

We bellen bij de bewoners aan en leggen uit wat we vandaag gaan doen. Één van de bewoners geeft de sleutel aan ons af zodat wij in de woning kunnen als zij naar het werk toe gaan. Marcel zet de meetbus voor de woningen en zet vervolgens de meetdeur bij de eerste woning in elkaar.

Terwijl Marcel aansluitend de luchtlekken opspoort bij de eerste woning zet ik het meetapparatuur bij de andere twee woningen klaar en plak ik de ventilatieventielen af. Ook is er een inpandige rioolbeluchter die afgeplakt moet worden. Helaas zit dit achter het knieschot. De bewoners hebben het knieschot afgetimmerd en de beplating moet er af geschroefd worden. Het heeft even geduurd, maar ik heb het voor elkaar gekregen om de beluchter af te plakken.

Vervolgens komen we de volgende uitdaging tegen. Er zit een grote sparing in het bestaande dakbeschot en ook deze sparing moet gedicht zijn om juiste meetresultaten te krijgen. Ik plak dit gat wel ‘even’ af. Nou…. dat heb ik geweten. De sparing zat precies ergens achter en plak dan dat gat maar eens af met tape. Maar het is gelukt! En stiekem wil ik ook helemaal niet weten hoeveel spinnen er in dat donkere gat achter het knieschot zitten, waar ik heel stoer mijn hele arm in stop omdat ik anders niet bij de sparing kom. De omstandigheden zijn bij een bestaande woning toch wel heel anders dan bij een nieuwbouwwoning, maar de afwisseling maakt ons werk weer erg leuk.

Nieman meetbus

Nieman meetbus

Luchtdoorlatendheidsmetingen

Marcel zet de meetdeuren in elkaar

Binnenhuisbeluchter achter knieschot en sparing in dakbeschot

Inpandige rioolbeluchter achter knieschot en sparing in dakbeschot

11:30 uur

Als alle ventilatieventielen zijn afgeplakt en we de stekkers van het mechanisch ventilatiesysteem uit het stopcontact hebben gehaald starten we met het uitvoeren van de metingen. We voeren twee verschillende metingen uit.

De eerste meetmethode wordt conform NEN 2686:1988 uitgevoerd en hierbij gebruiken we het interpretatiedocument BRL 9500-5 en ISSO 82.5. Bij deze meetmethode worden de drie naast elkaar gelegen woningen tegelijk op een bepaald drukverschil gebracht. Hierdoor is er geen sprake meer van een drukverschil over de woningscheidende wand en worden “interne luchtlekken” geëlimineerd. Ook heffen we hiermee ongewenste luchtstromingen tussen de woningen via spouwen of vloeren (deels) op.

14:30 uur

We starten met de tweede meetmethode waar de qv;10;spec-waarde gemeten is conform de NEN 2686 methode. De uitkomst is vergeleken met de streefwaarden uit de EPC-berekening en de qv;10;spec-advieswaarde uit het NOM handboek. Ook is de qv;10;spec-waarde, gemeten conform meetmethode I uit het interpretatiedocument BRL 9500-5 en ISSO 82.5 vergeleken met de streefwaarden. Deze resultaten met bijbehorende conclusies worden de volgende dag door Marcel op kantoor uitgewerkt en naar de opdrachtgever gestuurd.

15:30 uur

We halen de meetdeuren uit elkaar, halen het tape van de ventielen af en schroeven de beplating weer terug. Als alles weer opgeruimd is en weer in de meetbus staat drinken we als afsluiting nog een kopje koffie bij één van de bewoners. Wat een ontzettend leerzame dag was dit. Het is leuk om weer eens bij bewoners aan het werk te zijn. Tenslotte doen we het werk allemaal voor de mensen die in de gebouwen wonen. Dat realiseren wij ons iedere keer weer als we deze metingen doen.

Luchtdoorlatendheidsmetingen

Meetdeur in elkaar zetten

Luchtlekken opsporen

Luchtlekken opsporen

Afgeplakte ventilatieroosters

Afgeplakte ventilatieroosters

Meer informatie

Meer blogs

Oud collega Kitty Huijbers schreef blogs over de veranderende markt en hoe Nieman hierin meebeweegt. Lees haar eerste blog ‘Nieman beweegt in 2018!’