Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Bouwen in tijden van onbegrip’ van Harm Valk, 28 maart 2019

Vaak raak ik geïnspireerd door oplossingen voor schijnbaar onoplosbare problemen. Consensus over de meest wenselijke aanpak van de energietransitie lijkt, in een versplinterende samenleving, zo’n gordiaanse knoop te worden. Ontwarren lijkt kansloos; doorhakken geeft schade. Door politisering van de discussie, verscherpt die. Dat belemmert de besluitvorming en blokkeert het vinden van oplossingen. Hoe kunnen we nog bouwen in deze tijden vol onbegrip?

Zware kost; maar kan ik kan er als columnist niet omheen. Als wetenschap afgedaan wordt als ‘ook maar een mening’ en begrip voor standpunten van de ander verdwijnt als smeltend gletsjerijs, lijkt de marge te gaan ontbreken die nodig is voor innovatieve oplossingen. De energietransitie is een opgave die vraagt om samenwerken, innovatie en leren-door-te-doen. Werkende weg oplossingen toepassen en verbeteren, met oog voor elkaars belangen. Hoe doen we dat in een polariserende en politiserende omgeving? Door met elkaar te blijven praten, is mijn overtuiging. Luisteren naar zorgen en (on)mogelijkheden en die serieus nemen. Duidelijk zijn over lange termijndoelen en de motivatie daarvoor, maar zicht houden op de belemmeringen op de korte termijn. Ook al zijn die belemmeringen naar jouw idee imaginair of onterecht. Bouwen aan oplossingen, voorafgaand aan bouwen met steen, staal of hout.

Voor de titel ‘bouwen in tijden van onbegrip’ heb ik leentjebuur gespeeld bij Gabriël Garcia Marquez’ Liefde in tijden van cholera  (ja, ik lees ook wel eens een boek). Daarin vinden mensen elkaar uiteindelijk ondanks bedreigende situaties en de chaos in het land. Vanzelfsprekend staat dit ver af van de praktijk van bouwen, installeren en beheren. Toch vind ik het een inspirerende metafoor voor het komen tot een oplossing ondanks schijnbaar onoplosbare belemmeringen. Die oplossing wordt anders dan je ooit voor ogen had, is minder snel te realiseren, lijkt soms zelfs uit het zicht te verdwijnen. De omstandigheden hebben hun invloed. Maar die oplossing komt er; zonder rigoureus knopen hakken, maar door op zoek te gaan naar mogelijkheden om die knoop alsnog te ontwarren.

Lees de originele column ‘Bouwen in tijden van onbegrip’ van Harm Valk op Cobouw.nl

Cobouw column ‘Bouwen in tijden van onbegrip’ van Harm Valk, 27 maart 2019