Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Bouwregels-in-de-praktijk_2012-09_Bouwen-met-de-natuur_1-2 ‘Duurzaam bouwen moet je doen vanuit het besef dat we verantwoord met onze leefomgeving moeten omgaan en niet omdat de regels dat voorschrijven’, vindt gea boessenkool. Zij beheert met haar partner Jan-willem van de velde de Achterhoekse leer- en ervaringsplek Aarde-werk ‘De stegge’ in Kotten, bij winterswijk.Meest opvallend bij deze ‘Praktijkschool voor Duurzaamheid’ is de duurzame herbouw van De schoppe (schuur) op het terrein, waarvoor zelfs een BREAAM-Excellent certificaat is aangevraagd bij de Dutch green building Council.

Harry Nieman:  ‘BOUW HET VIRTUEEL’
 ‘Mijn boodschap is, ook voor particuliere opdrachtgevers; maak eerst een virtueel (3D) plan, zodat je van tevoren weet wat je gaat krijgen. Daarnaast past alles en hoef je niet continu te improviseren’, zegt drs. ing. harry Nieman, directeur van de Nieman groep. ‘voor de herbouw van De schoppe heb ik de opdrachtgevers geadviseerd om het project vooral heel goed voor te bereiden.

Bouwregels-in-de-praktijk_2012-09_Bouwen-met-de-natuur_th-2 Voor dit kleine project is een 3D-tekening gemaakt, waarin wij de installaties hebben ontworpen. Verder hebben we geholpen met BREEAM geadviseerd op het gebied van bouwfysica, bouwtechniek en installatietechniek.’ Hij vervolgt: ‘wij doen ook het constructieve advies van het bouwkundig ontwerp, alle adviesdiensten en we begeleiden het project, ook in de uitvoering.’

Lees en/of download het artikel Bouwen met de natuur uit Bouwtechniek in de Praktijk, september 2012