Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nieman in BNR-radioprogramma Bouwmeesters over bouwfouten en bouwtoezicht

Jurgen Slippens

Jurgen Slippens

Er gaat nog wel eens iets fout in de bouw en dat kost miljoenen. Maar hoe lossen we dit op? BNR Nieuwsradio vroeg Nieman om te laten zien hoe kwaliteitsborging in de geest van de nieuwe wet kwaliteitsborging (WKB) werkt. Collega en Kwaliteitsborger Jurgen Slippens nam de journalist van BNR Nieuwsradio mee naar een project van Smits Bouwbedrijf, waar we momenteel in het kader van de crisis- en herstelwet volgens het VKB-instrument van SWK de kwaliteit borgen.

“Wij besparen kosten door de werkwijze van Nieman”

Jurgen Slippens laat samen met Bas van der Zon, projectleider van Smits Bouwbedrijf zien wat onze toegevoegde waarde is als partij die onafhankelijk de kwaliteit waarborgt. Wico Ankersmit, directeur van Bouw- en woningtoezicht Nederland en Rob Nijsse Hoogleraar Structural Design aan de Technische Universiteit Delft staan hier niet zo positief tegenover. De projectleider Bas van der Zon van Smits Bouwbedrijf denkt hier anders over. Hij geeft aan dat het kosten bespaart: “Nieman stipt punten aan waar wij zorg en aandacht aan moeten besteden en samen leggen we dit vast in het gebouwdossier”. Hij geeft daarbij aan dat door de rol van Nieman juist tips volgen om te besparen. Het uiteindelijke gebouwdossier wordt tussentijds aangevuld, zodat niet alleen achteraf de controle plaatsvindt. Want dan ben je inderdaad te laat zoals Wico Ankersmit zegt. Dan kunnen er fouten optreden of zelfs gebouwen instorten zoals het voorbeeld in Eindhoven airport, waar de parkeergarage instortten.

“Je mag nooit bezuinigen op anderszins dan kwaliteitsborging en bouwregelgeving”

Bas van der Zon geeft aan dat je sowieso aan het Bouwbesluit moet voldoen, en dat ze de rol van Nieman kwaliteitsborging niet als een extra belasting zien. “De rol van Nieman is niet overbodig, je mag nooit bezuinigen op anderszins dan kwaliteit en bouwregelgeving. Wij bezuinigen niet op veiligheid”. Bas van der Zon bewijst hiermee dat private kwaliteitsborging leidt tot innovatie en daadwerkelijke verbeterde kwaliteit in de praktijk. Benieuwd? Luister dan het radio item terug.

Luister hier naar dit nieuwsitem over kwaliteitsborging 

bnr_nieuwsradio

 

 

 

Meer informatie

Als u zelf aan de slag wil met kwaliteitsborging en hierbij toelichting en ondersteuning kan gebruiken, neem dan gerust contact met Jurgen Slippens op.