Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Column Harm Valk, gepubliceerd in Cobouw column – 15 juni 2023

Een detail wordt te makkelijk gezien als kleinigheidje. In tal van situaties kun je het verdiepen in details uitstellen of negeren. Wie dan te snel over details begint, is een muggenzifter. Maar als bouwkundige weet je dat een detail geen kleinigheid is. In een bouwkundig detail komt alles samen dat uiteindelijk de kwaliteit van een gebouw bepaalt.

De consequenties daarvan werden me weer eens duidelijk bij een bezoek aan een serie houtbouwprojecten. Ik was onder de indruk van de steile leercurve die architecten en bouwers daarbij hebben doorgemaakt. Tijdens de toelichting en in de discussies ging het al snel over de detaillering. De bouwkundige details zijn bepalend voor de kwaliteit, of het nu gaat over de constructie, de bouwmethode, de akoestische kwaliteit of de brandveiligheid. Te lang uitgaan van bekende detailleringsprincipes, die zijn afgeleid van bouwen in steenachtige materialen, leidt tot sub-optimale oplossingen en hoge kosten. Aan de SBR-details heb je bij houtbouw niet zoveel, moet ik met wat weemoed onderkennen. Uitgaan van materiaaleigenschappen en bouwmethode leiden tot nieuwe oplossingen die per saldo voordeliger uitpakken. Daarbij zijn zaken als 2D of 3D-bouwen (oneerbiedig: in platen of modules) bepalend voor knooppunten en aansluitingen. Vraagt werken met verlijmd constructief hout andere oplossingen dan stapelen van HSB-elementen. Biedt het materiaal mogelijkheden op constructief gebied en uitdagingen op het gebied van brandveiligheid en akoestiek; veel daarvan zijn oplosbaar in de detaillering. Dat levert nieuwe details op met andere oplossingen dan we gewend waren; dat wel. De bouwsector is aan het leren. Dat vraagt in elke geval tijdens die leertijd om regie op de detaillering over de projectfasen heen, zodat de uitgangspunten gerespecteerd worden. Omdat daarmee de beoogde kwaliteit het beste gewaarborgd is.

Dus als uw architect of adviseur vroeg in een proces begint over de detaillering, schiet dan niet in de komt-later-wel-reflex, maar neem haar of hem serieus. Verdiep je in details, dat is absoluut geen kleinigheid!

Lees de column Details zijn geen kleinigheid van Harm Valk op Cobouw.nl