Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Een bouwplaats naast de deur is voor mij als adviseur een cadeautje. Deze keer een cadeau met een spreekwoordelijke feestelijke strik.

Naast onze vestiging in Zwolle wordt een compact wijkje gebouwd met flexwoningen in verschillende typen. Een paar jaar geleden was er al een eerste project geplaatst op een reststrook tussen kantorenpark en landelijk gebied. Unitbouw, duidelijk herkenbaar als containers. Best aardig, voor de bewoners een oplossing, maar veel vooroordelen van tijdelijke bouw worden er wel door bevestigd. Nu zie ik de toekomst naast onze kantoordeur.

Want wat er nu gerealiseerd wordt, is andere koek. Tijdelijk vanwege locatie en procedure, maar met de kwaliteit van permanente bouw. Wat heet: een kwaliteit die menig traditionele bouwer nog niet bereikt door uitstraling, materiaalkeuze, proces en realisatie. Leuk om in de praktijk te zien hoe soepel het gaat. Complimenten voor bouwvoorbereiding en logistiek, met o.a. een elektrische trekker voor een van de diepladers. Je bent een dag niet op kantoor en dan staan er twee bouwblokken met aantrekkelijke woningen. Voor zover ik kan beoordelen worden alle vinkjes van het moderne bouwen gezet: industrieel, circulair, biobased, demontabel, energieneutraal, modulair met smoel. Ik twijfel over de nestelmogelijkheid, maar met een waterpartij en parkje naast de locatie lijkt dat hier geen groot knelpunt. Wat gerealiseerd wordt is compacte nieuwbouw-met-kwaliteit voor de doelgroep die op de huidige markt in de knel zit. De klacht dat al die nieuwe eisen het onmogelijk maakt om nog te bouwen, wordt gelogenstraft.

Maar het vraagt wel anders denken en anders doen. Dit is geen verbeterde versie van een traditioneel woningconcept en ook geen opgeleukte wooncontainer. Het concept is volledig nieuw ontwikkeld, met modulaire fabrieksmatige productie als uitgangpunt en een eigen kwaliteitsniveau dat uitgaat boven wat volgens de regelgeving verplicht is. Ik klaag in deze kolommen vaak dat ‘zo slecht bouwen als mag’ de norm lijkt. Hier wordt gebouwd zo goed als het redelijkerwijs kan. De toekomst naast de deur. Ik heb weer alle vertrouwen in de innovativiteit en toekomstgerichtheid van de bouwsector.

Deze column is gepubliceerd in Cobouw op 8 mei 2024