Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Cobouw column van Harm Valk 16 maart 2016

baby-cowboy-boots-clipart-free-clipart-images Heb je ook goeie herinneringen aan cowboytje spelen? Vergeet de volstrekt politiek incorrecte context en hou de vrijheid en simpele regels voor ogen. Zou het daarom zijn, dat ik ze nog steeds tegenkom, zulke cowboys? Bijvoorbeeld als ze ogenschijnlijk simpele oplossingen presenteren voor complexe problemen.

Ik zie het nu regelmatig gebeuren bij oplossingen voor zeer energiezuinige gebouwen of nul-op-de-meter. Wil je die realiseren op een manier dat de bewoner of gebruiker er blij van wordt, dan vraagt dat een combinatie van een zorgvuldig ontwerp, nauwkeurig rekenwerk en een vlekkeloze uitvoering. Geen kleine uitdaging. Bovendien vraagt het ook de inzet van nieuwe technieken in combinatie met beproefde principes en heb je de kennis van alle participanten nodig.

Dan nog is er vaak sprake van trial-and-error; zoals we ook in Cobouw kunnen lezen. Toch komen we zo stapsgewijs tot optimale, herhaalbare en opschaalbare oplossingen. Groot respect voor de partijen en mensen die hierin het voortouw nemen en hun nek uitsteken. Het is daarom hoog tijd voor een keurmerk voor bewezen oplossingen.

harm_valk Maar dan de cowboys. Die met droge ogen beweren dat je met een stapel zonnepanelen alle gebouwen kunt omvormen tot een energieneutraal paleis. En gewoon elektrisch verwarmen, dan heb je niet zo’n dure warmtepomp nodig. Isolatie is ook onzin. De zon stort immers dagelijks het duizendvoudige van onze totale energievraag gul uit over de aarde. Zonder al die rompslomp nog eens stukken goedkoper bovendien. Ook het perpetuum mobile is weer gesignaleerd: energie uit stromend of vallend water, gevangen in een handzaam apparaat: energie voor niks.

Ik val stil bij zo veel onkunde. Soms stuur ik nog een tweet over #windstillewinternachten, of werp iets tegen over de waarde van omzetting en opslag van energie. Maar dat is te genuanceerd, te negatief en te ingewikkeld. Simpele oplossingen lijken de trend van nu; niet alleen op energiegebied trouwens.

Er is mij ooit geleerd dat als iets te mooi is om waar te zijn, het dan meestal ook niet klopt. Beweer je iets anders, dan hoor je wat mij betreft thuis bij de cowboys.

Lees de column Cowboys op Cobouw.nl van 16 maart 2016 door Harm Valk, Nieman Groep